Demonstrație majoră de forță deasupra României: Dogfight cu avioane F-18, F-16 și Eurofighter. În confruntarea aeriană a fost implicat și un sistem MAMBA

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon

Aliații au simulat o operațiune majoră de tip dogfight - confurntare aeriană între avioane de vânătoare - chiar deasupra României.

Confruntarea aeriană între avioanele de luptă aliate a avut loc deasupra Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Potrivit biroului de presă al Alianței Nord-Atlantice, scenariul a implicat un atac al opt avioane de luptă. Astfel, în tabăra „atacatorilor” s-au aflat două avioane spaniole F-18, alături de alte două F-18 finlandeze și două F-16 grecești. În „defensivă” au apărat spațiul aerian al României șase avioane, două F-18 finlandeze, două F-16 grecești și două Eurofighter Typhon britanice.

De precizat că o parte din avioanele implicate în exercițiu se află pe final de misiune în țara noastră. Mâine va avea loc ceremonia de încheiere a misiunii detașamentului Forțelor Aeriene Finlandeze și a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, tot la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

2. Avioane F-... (f-16-romania-piloti_35718800.jpg)

Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

 

Scenariul a fost unul complex. În operațiunile de tip dogfight deasupra României a implicat și un sistem antiaerian francez MAMBA

 

Potrivit sursei citate, pe lângă confruntarea aeriană, au fost efectuate misiuni de realimentare aeriană cu două avioane, un A4000 spaniol și un KC-135 Stratotanker al Turciei. 

Mai mult, în „luptă” a intrat și un sistem antiaerian MAMBA. Sistemul sol-aer a luat parte la confruntarea aeriană a avioanelor, mai precizează NATO.

Amintim că după invadarea Ucrainei, ca parte a Forței de Răspuns a NATO, în țara noastră a fost dislocat contingentul francez. Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, în care Franța e națiune-cadru, este dispus la Cincu. 

Dar la Capu Midia francezii au dislocat și un sistem antiaerian de ultimă generație MAMBA care e operat de militari francezi, dar se află sub comanda NATO. 

Dotat cu rachete cu rază lungă de tip Aster 30 produse de MBDA, sistemul MAMBA a fost certificat NATO în la puțin timp după dislocarea lui la malul Mării Negre în 2022. 

Revenind la confruntarea aeriană de tip dogfight care a avut loc deasupra României, NATO precizează că ea a prerezentat o demonstrație privind interoperabilitatea aliaților.

Întreaga coordonare a scenariului și a misiunii a avut loc de la Centrul de Comandă și Control Tactic al Forțelor Aeriene Române, centru cenactat la  Centrul NATO de operațiuni aeriene combinate (CAOC-TJ) de la Baza Militară Aeriană de la Torrejon din Spania.

„Această misiune (n.r. - operațiunea de luptă aeriană deasupra României) este un exemplu perfect de interoperabilitate între forțele aeriene ale Alianței și a diferitelor sisteme de armament, pe Flancul Estic al NATO. Am arătat capacități remarcabile de apărare și descurajare”, a declarat, potrivit NATO, comandatul centrului de la Torrejon, generalul-locotenent Juan Pablo Sanchez De Lara.

Misiunea desupra României mai arată că în ciuda faptului că deși mulți experți consideră că perioada luptelor aeriene de tip dogfight în aviație s-a încheiat, azi fiind mult mai importante armamentele și sistemele radar în vedere doborârii adversarului de la distanță, NATO nu neglijează sub nicio formă aceste operațiuni.

3. Foto: Forț... (pilot-roman-romania_74315000.jpg)

Foto: ROAF

Exercițiul din România vine la puțin timp după ce Alianța Nod-Atlantică a organizat o competiție de dogfight, la care au participat peste 30 de avioane de luptă din state membre NATO.

Atunci piloții de luptă ai statelor aliate și-au testat abilitățile în operațiuni de tip dogfight - lupte aeriane între avioane.

Un factor interesant al competiției de dogfight din luna iunie a acestui an a fost că piloții nu au știu cu ce avioane vor lupta până în momentul în care nu și-au întâlnit „adversarul” pe cer deschis. Coordonatele le-au primit într-un plic.

CITEȘTE ȘI: Primii piloți români de F-16 instruiți în România au încheiat programul. Câteva detalii, deși multe date rămân clasificate, inclusiv identitatea piloților

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel