Democrații vor să schimbe doctrina în SUA și introduc interdicția de a folosi prima arme nucleare, printr-un proiect de lege

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Arsenal nuclear american
Arsenal nuclear american

Doi parlamentari democrați cheie au reintrodus joi un proiect de lege potrivit căruia SUA ar trebui să renunțe la a folosi prima armele nucleare.

Oponenții acestui demers, printre care se află și liderii militari de vârf, susțin că chiar și o ușoară amenințare cu escaladarea nucleară reprezintă un factor important de descurajare a războiului convențional, precum și a utilizării armelor chimice și biologice.

Dar inițiatorii proiectului - Adam Smith, președintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanților, și Elizabeth Warren, membru al Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului susțin că o politică fără “prima în utilizare” ar reduce riscul unui război nuclear accidental.

„Statele Unite nu ar trebui să inițieze niciodată un război nuclear”, a precizat Smith într-un comunicat. „Acest proiect de lege ar consolida descurajarea, reducând în același timp șansele folosirii armelor nucleare din cauza unui calcul greșit sau a unei neînțelegeri. Statuarea faptului că descurajarea nucleară este singurul scop al arsenalului nostru nuclear întărește securitatea națională a SUA și ar reînnoi statutul de lider al SUA, în ceea ce privește neproliferarea și dezarmarea nucleară”.

Proiectul de lege este bine privit în Congres, chiar și în Senat care, este egal împărțit între democrați și republicani. În plus, o parte dintre susținătorii neproliferării nucleare văd o posibilă deschidere către președintele Joe Biden care, este de așteptat să implementeze propria sa revizuire a posturii nucleare. Acesta, în perioada când era vicepreședinte, s-a declarat „încrezător că putem să descurajăm [adversarii] și să ne apărăm prin alte mijloace atât pe noi, cât și pe aliații noștri împotriva amenințărilor non-nucleare”, se precizează într-un articol al publicației Defense News.

"Riscul major al utilizării nucleare astăzi vine din pericolul ca un conflict mic sau accidental să escaladeze rapid prin confuzie sau frică și să atingă pragul nuclear", a declarat Derek Johnson, directorul executiv al Global Zero - mișcare internațională pentru eliminarea tuturor armelor nucleare. „Politica americană de zeci de ani de amenințare cu posibila primă utilizare a armelor nucleare nu face decât să crească acest pericol”, conform Defense News.

 

US Army nu susține propunerea democraților

 

Întrebat joi la o audiere în Camera Reprezentanților, cum ar reacționa aliații care se bazează pe descurajarea nucleară a Americii în situația de „fără prima utilizare”, generalul Tod Wolters, Comandantul Trupelor SUA din Europa, a declarat: „Veți primi răspunsuri diferite”.

Wolters a declarat că susține politica actuală, care a fost stabilită în 2018, prin care SUA își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare în respingerea „atacurilor strategice non-nucleare semnificative”, cum ar fi atacurile asupra SUA, infrastructurii sale nucleare și aliaților săi.

Menținerea ambiguității „complică procesul de luare a deciziilor unui adversar”, a declarat generalul Joseph Dunford, președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de Stat Major, în timpul unei audieri a Senatului din 2019, „și nu aș susține nicio modificare care, să simplifice luarea deciziilor unui adversar”. Dunford a aprobat politica armelor nucleare din acea vreme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel