Democrații pun presiune pe Casa Albă să explice planurile pentru Tratatul Cer Deschis

Eduard Pascu |
Data publicării:

Președinții comisiei pentru Servicii Armate și Afaceri Externe au declarat că administrația Trump este de neclintit față de cerințele Congresului cu privire la Tratatul Cerului Deschis și doresc să știe dacă administrația intenționează să se conformeze pactului sau să se retragă, transmite defense news.

Într-o scrisoare transmisă către consilierul pentru securitate națională Robert O'Brien, reprezentanții Adam Smith și Eliot Engel și-au arătat îngrijorarea că Administrația Trump pare să evalueze viitorul Americii din tratatul cu 34 de națiuni, care include Rusia, pentru a permite zboruri de recunoaștere a teritoriului reciproc. Cei doi congresmani solicită lămuriri de la Casa Albă, după ce Administrația Trump a transmis Departamentului de Stat și Departamentului Apărării să nu discute aceste probleme cu Congresul.

„Având în vedere importanța tratatului, care este un element cheie al cadrului de control al armelor existente, și care permite SUA și aliaților noștri să monitorizeze manevrele militare ale Rusiei, vă punem din nou în atenție această problemă și așteptăm răspuns cu privire la intențiile Administrației” au scris parlamentarii.

„Această tăcere nu face decât să submineze colaborarea dintre ramurile executive și legislative ale guvernului nostru în probleme de securitate națională”, au mai spus cei doi congresmani.

Aceștia au solicitat Administrației să ofere comisiilor răspunsuri detaliate și scrise (cu o anexă clasificată, dacă este necesar), urmată de o informare, până la 13 decembrie 2019, pentru următoarele:


- O analiză a zborurilor efectuate de SUA și aliați în 2018 și 2019 în cadrul tratatului, precum și o descriere a utilității diplomatice, militare și de informații a datelor colectate, pentru a include și alte aspecte pe lângă imagini.
- Detalii privind măsurile de atenuare pentru activele din SUA, situate atât în interiorul, cât și în afara Statelor Unite, pentru a aborda riscurile de colectare a informațiilor așa cum prevede Tratatul Cer Deschis.
- Comunicări de la aliații și partenerii NATO prin canale diplomatice și militare în care se prezintă punctele lor de vedere asupra potențiala retragere a SUA din tratat.

 

Proiect de lege pentru ca SUA să iasă din Acord

 


Președinții spun că atât Administrația cât și secretarul de apărare Mark Esper și secretarul de stat Mike Pompeo, nu au răspuns la scrisorile lansate de Congresmani.
Aliații europeni au făcut lobby pentru ca SUA să rămână în tratat ca un canal valoros pentru transparență și dialog între Rusia și Statele Unite. Unii oficiali americani au susținut că Rusia ar putea folosi clauzele Tratatului pentru a viza infrastructura critică a Statelor Unite.

În scrisoare se adaugă că republicanul Jimmy Pannetta a introdus luni un proiect de lege care ar necesita măsuri suplimentare înainte ca SUA să poată ieși din acord.

Președintele subcomisiei AirLand din Senat, Tom Cotton și senatorul Ted Cruz au introdus luna trecută noi prevederi legislative pentru ca SUA să se retragă din astfel de tratate și pentru a declasifica, în măsura maximă posibilă, informațiile americane despre modul în care Rusia exploatează Tratatul pentru a submina securitatea națională a SUA. Cotton, un adversar de mult timp al Tratatului, a declarat că banii care sunt cheltuiți cu acest Tratat vor fi folosiți mai bine pentru alte proiecte ale US Air Force, mult mai urgente.

Vezi și: China cere SUA să înceteze să-şi mai încordeze muşchii în Marea Chinei de Sud

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel