Publicitate
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ar fi posibil să se negocieze o soluție pentru Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, în loc să se folosească forța.
"Referitor la frontierele administrative ale Crimeei, cred că este posibil politic să se forţeze demilitarizarea Rusiei pe teritoriul peninsulei", a declarat Zelenski într-un interviu acordat duminică, publicat de câteva media ucrainene luni dimineaţa.
La ora actuală, Kievul luptă împotriva invaziei ruse şi a declarat în repetate rânduri că intenţionează să elibereze Peninsula Crimeea, precum şi zonele ocupate de la începutul războiului declanşat în februarie 2022.
Soldaţii ucraineni din sudul ţării avansează gradual de-a lungul coastei Mării Negre, într-un efort de a tăia calea de aprovizionare a Rusiei spre peninsulă.
Volodimir Zelenski a spus că o soluţie politică pentru Crimeea ar fi preferabilă, pentru că aceasta ar însemna mai puţine victime.
Zelenski a mai spus că el nu doreşte să mute războiul pe teritoriul rus, subliniind că scopul este de a elibera teritoriile Ucrainei şi că avansarea pe teritoriul rus comportă riscul ca Ucraina să piardă sprijinul Occidentului.
Propagandiştii ruşi şi susţinătorii războiului au declarat în repetate rânduri că, în cazul în care va fi înfrântă în acest război, Rusia ar putea fi divizată şi ocupată de forţe străine.
Ucraina nu a declanşat niciun fel de ofensivă asupra teritoriului rus cu scopul de a ocupa permanent aceste zone, notează dpa.
Garanții de securitate: Va exista un model israelian
Președintele Zelenski consideră că Ucraina va conveni cu SUA asupra unor garanții de securitate similare cu cele pe care Israelul le are din partea Statelor Unite, iar aceste garanții se vor aplica indiferent de schimbarea șefului de la Casa Albă.
Președintele a spus că acordurile privind garanțiile de securitate cu diferite țări pot include diferite componente.
"Ar trebui să existe sancțiuni, arme, finanțe, apărare antiaeriană, avioane - meniul este mare. Cu Statele Unite, va fi un acord bilateral mai puternic, cu Marea Britanie - un parteneriat puternic. Sunt state care pur și simplu nu au arme, dar au finanțe, sancțiuni grave în caz de repetare a agresiunii”, a spus el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News