Pe lista publicată în Jurnalul Oficial al UE se află:
Ilan Mironovich SHOR/Ilan Mironovici ȘOR - Funcția: om de afaceri, (președintele partidului politic «ȘOR»). Ilan Șor este un politician (președinte al partidului politic ȘOR) și om de afaceri din Republica Moldova, implicat în finanțarea ilegală a unor partide politice din Republica Moldova și în incitarea la violență împotriva opoziției politice. Partidul ȘOR, pe care îl conduce Ilan Șor, este implicat în plata și instruirea persoanelor pentru a provoca tulburarea ordinii publice și agitație în timpul protestelor din Republica Moldova.
Vladimir Gheorghe PLAHOTNIUC, alias Vladimir ULINICI - Funcția: om de afaceri, politician. A fost acuzat în Republica Moldova în dosarul «Frauda bancară», ale cărui efecte financiare afectează încă țara. Este anchetat, de asemenea, pentru mituirea fostului președinte al Republicii Moldova cu o sacoșă de bani în schimbul unor favoruri politice.
Marina TAUBER - Funcția: deputată în Parlamentul Republicii Moldova (din martie 2019). Vicepreședintă a Partidului ȘOR și deputată în Parlamentul Republicii Moldova. A fost acuzată în dosarul «Frauda bancară» și este investigată în Republica Moldova în două cauze penale pentru finanțarea ilegală de către un grup infracțional organizat și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului ȘOR.
Gheorghe Petru CAVCALIUC - Funcția: politician, președintele partidului politic «Acasă Construim Europa»; Fost șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova. Este cunoscut pentru faptul că, alături de Ilan Șor, a organizat protestele violente din octombrie 2022 și a participat la acestea. Acesta a folosit legăturile sale în cadrul Inspectoratului General al Poliției pentru a recruta foști ofițeri de poliție și pentru a crea un grup paramilitar care să «protejeze» demonstranții violenți care manifestau împotriva guvernului Republicii Moldova. În acest context, el a organizat un așa numit «guvern din umbră», în scopul de a înlocui guvernul ales în mod democratic al Republicii Moldova.
Aleksandr KALININ - Funcție: politician, liderul Partidului Regiunilor din Moldova, președintele organizației publice interregionale Congresul diasporei moldovenești. Politician din Republica Moldova și liderul Partidului Regiunilor din Moldova. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, el a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei și a oferit sprijin forțelor militare ruse. În plus, a promovat public simbolurile rusești ale invadării Ucrainei și acțiunile Rusiei în estul Ucrainei.
Grigore CARAMALAC - Funcție: om de afaceri având cetățenia rusă/a Republicii Moldova; președintele Fundației IFAVIS; vicepreședinte al Federației ruse de wrestling; asistent al senatorului pentru regiunea Kursk, Alexander Bryksin
De asemenea a fost inclus pe lista de sancțiuni și Igor Yuryevich CHAIKA, om de afaceri rus. CHAIKA este răspunzător pentru direcționarea de fonduri către proiecte ale Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care urmăresc destabilizarea Republicii Moldova. A jucat rolul de «portofel» al Rusiei, direcționând sume de bani către elemente ale FSB din Republica Moldova, în scopul de a aduce Republica Moldova sub controlul Kremlinului.
Aleksandr KALININ și Grigore CARAMALAC au fost incluși pe lista de sancțiuni în baza regimului de măsuri restrictive pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, acestea din urmă fiind în strânsă legătură cu acțiunile de destabilizare a R. Moldova.
***
Această decizie survine cu două zile înainte de întâlnirea, joi, în Republica Moldova, a liderilor din aproape 50 de ţări pentru cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), care reuneşte aproximativ 20 de state, pe lângă cele 27 de state membre ale Uniunii.
Republica "Moldova este una din ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia: există încercări serioase, în creştere şi continue de a destabiliza ţara", a declarat, într-un comunicat, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
E vorba de politicieni și oameni de afaceri moldoveni și ruși
Activele celor şapte persoane vizate vor fi îngheţate în UE, unde li se va interzice şederea. Această decizie "trimite un semnal politic important privind sprijinul UE pentru Republica Moldova într-un context dificil (...) Vom continua să îi pedepsim pe cei care ne destabilizează vecinătatea directă", a adăugat Borrell.
Persoanele sancţionate sunt "politicieni şi oameni de afaceri de naţionalitate moldovenească sau rusă care s-au angajat în activităţi destabilizatoare", precizează comunicatul de presă.
Unii au legături cu frauda bancară care a dus la "pierderi enorme" pentru finanţele publice, alţii au legătură cu "eforturile orchestrate de Kremlin" pentru destabilizarea Republicii Moldova, ca de exemplu prin planificarea de demonstraţii violente şi delapidare financiară sau prin sprijinirea serviciilor de securitate ruseşti (FSB).
"Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat semnificativ" de la invadarea Ucrainei de către Rusia şi "reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE", notează Consiliul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News