Delirul Moscovei. De la București, Rusia denunță „ocupația românescă”, amenință Moldova cu războiul și condamnă un monument al Reginei Maria la Chișinău

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rus, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Armata rus, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Delir total promovat de Ambasada Federației Ruse în România care rescrie istoria și inventează identități naționale. Într-un mesaj publicat de misiunea diplomatică a Rusiei în România, semnat de Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Moscova denunță ceea ce numește .... „ocupația românească” (!!!) a Republicii Moldova.

Ruptă din trupul Țării Moldovei în 1812 și anexată de Imperiul Țarist, Republica Moldova a trecut printr-un proces violent de rusificare, mult mai puternic decât procesul de maghiarizare cunoscut de Transilvania. 

Efectele acestui proces se simt și azi, în plin proces de integrare europeană pentru Republica Moldova. 

După prăbușirea URSS Moldova a fost victima agresiunii ruse prin declanșarea conflictului din Transnistria și ulterior înghețarea lui. O strategie folosită de ruși în regiune pentru a ține în sfera lor de influență fostele republici sovietice sau state aliate în timpul Războiului Rece.

Azi Moldova simte cel mai intens războiul hibrid și informațional pe care Rusia îl poartă în vederea blocării drumului pro-european al Chișinăului. 

Una din tezele preferate ale Rusiei este alimentarea în mod fals a unei așa-zise identități moldovenești, inclusiv prin susținerea aberantă a unui concept de limbă moldovenească, asta în condițiile în care între limba română și așa-zisa limbă moldovenească nu există nicio diferență lingvistică.

O altă teză este inducerea în mod fals a ideii că procesul istoric în care Basarabia a solicitat în martie 1918 Unirea cu România, patria-mamă, a fost de fapt o „ocupație românească” a Moldovei.

Toate aceste teze au fost reluate de Maria Zaharova, într-un mesaj transmis de Ambasada Federației Ruse la București, în limba română. Sau „moldovenească”. 

Purtătoarea de cuvânt al MAE rus, cunoscută pentru declarațiile sale ce amintesc de multe ori de bufonul de la curtea regelui, denunță inclusiv intenția Chișinăului de a ridica un monument în capitala Moldovei, dedicat Reginei Maria a României, sub domnia căreia, alături de Regele Ferdinand, s-a înfăurit unirea teritoriilor istorice românești.

Zaharova merge mai departe și, într-un gest ce ține mai degrabă de o golăneală de tip mafiot a relațiilor internaționale, amenință voalat Moldova cu războiul prin implementarea „scenariului ucrainean distructiv”.

Redăm integral mesajul transmis de Maria Zaharova prin intermediul Ambasadei Federației Ruse în România:

Din comentariul Purtătoarei de Cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, cu privire la situația din Republica Moldova

Actuala conducere a Republicii Moldova, ascunsă în spatele sloganurilor despre „integrarea europeană” și retoricii rusofobe, continuă de fapt să implementeze scenariul ucrainean, care este distructiv pentru țară și poporul ei.

Pe data de 1 august, Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi, a declarat că Rusia ar simți „mare invidie” față de Moldova și „succesele sale în consolidarea instituțiilor democratice”. În realitate, prin eforturile liderilor pro-occidentali, Republica s-a transformat într-un stat totalitar cu o economie în deteriorare și, în același timp, unul dintre cele mai sărace din Europa. Cum să nu invidiezi astfel de „succese” extraordinare? Ipocrizia unor astfel de declarații se remarcă și în Republica Moldova, unde, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și „referendumul european”, acțiunile autorităților sunt din ce în ce mai comparate cu agonia regimului.<...> Ritmul românizării artificiale a Republicii Moldova nu încetinește. Noi simboluri și idealuri sunt impuse populației țării. În prezent, în centrul Chișinăului se lucrează la ridicarea unui monument al Reginei Maria a României.

Pe data de 28 iulie, în ajunul Zilei Constituției Republicii Moldova, sărbătoare dedicată cinstirii suveranității Republicii Moldova, în raionul Sîngerei a avut loc un festival cu titlul grăitor „Fratele meu de peste Prut”, în cadrul căruia tema unirii cu România a fost promovată în mod deschis, iar unul dintre invitați a fost președintele parlamentului Republicii Moldova.

La 2 august, ministrul educației al Republicii Moldova, Dan Perciun, a anunțat că de la 1 septembrie peste 300 de cadre didactice din România vor fi implicați în munca în școlile din Republica Moldova. În acest sens, reprezentanții publicului moldovenesc au făcut analogii cu perioada ocupației române, când forțele cadrelor didactice trimise de la București au urmat un curs de distrugere a identității naționale a poporului moldovenesc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel