Trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, și Secretarul Departamentului de Stat, Marco Rubio, vor purta discuții cu omologii lor europeni la Paris. La discuții vor lua parte și oficiali din delegația ucraineană, notează BBC.
Joi, 17 aprilie, delegația ucraineană, formată din șeful Biroului Prezidențial Andriy Yermak, ministrul Afacerilor Externe Andriy Sybiga și ministrul Apărării Rustem Umerov, a sosit la Paris pentru o întâlnire cu reprezentanții europeni ai „Coaliției de Voință”, precum și cei ai Statelor Unite.
Yermak a subliniat că în cadrul vizitei sunt planificate o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai statelor „ coaliției celor care doresc” și capabile să garanteze securitatea, în special din Franța, Germania și Marea Britanie.
Potrivit acestuia, sunt planificate și întâlniri cu reprezentanții SUA, care se află în prezent în Franța.
Politico relata ieri că Witkoff se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron, iar Rubio va discuta cu ministrul de externe Jean-Noel Barrot, Ucraina fiind unul dintre subiectele discuțiilor.
Pe 14 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în această săptămână vor avea loc mai multe întâlniri cu privire la desfășurarea unui contingent străin în țară.
”Progrese substanțiale” în ceea ce privește acordul pentru minerale
Ucraina și Statele Unite au făcut „progrese substanțiale” în discuțiile lor privind un acord cu minereurile și vor semna un memorandum în viitorul apropiat, a declarat miercuri prim-viceprim-ministrul Iulia Svyrydenko, citat de Reuters.
Viceministrul ucrainean al Economiei, Taras Kachka, a declarat pentru televiziunea națională că discuțiile avansează și că este probabil ca un document provizoriu, sau un memorandum, să fie semnat foarte curând.
Statele Unite și-au redus estimarea costurilor pentru asistența acordată Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022 la aproximativ 100 de miliarde de dolari de la peste 300 de miliarde de dolari, a informat miercuri Bloomberg News, citând persoane familiare cu chestiunea.
Luna trecută, administrația Trump a propus un nou acord cu minereurile, mai extins, care nu oferă Ucrainei garanții de securitate viitoare, dar îi cere să plaseze într-un fond comun de investiții toate veniturile din exploatarea resurselor naturale de către întreprinderile de stat și private pe teritoriul ucrainean.
Posibila desfășurare a forțelor de menținere a păcii în Ucraina
De la începutul anului a prins contur un alt format de sprijin pentru Ucraina - ”Coaliția de Voință” condusă de Marea Britanie și Franța.
Pe 27 martie a avut loc la Paris un al doilea summit al „Coaliției de Voință” (un alt format de sprijin pentru Ucraina care a prins contur la începutul anului), condusă de Marea Britanie și Franța
La Paris s-a discutat, în special, despre desfășurarea „forțelor de garanție” pe teritoriul Ucrainei.
Volodimir Zelenski, a declarat în februarie că sunt necesari 100.000 de forțe de menținere a păcii pentru a asigura pacea în Ucraina și că, la instrucțiunile sale, armata a elaborat o hartă care arată nevoia reală de trupe străine pentru a asigura pacea în țară.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este „gata și dispus” să trimită trupe britanice în Ucraina pentru a impune orice acord de pace. The Guardian relata că Marea Britanie și Franța intenționează să desfășoare o forță europeană în Ucraina de până la 30.000 de soldați, care s-ar putea concentra pe apărarea aeriană și navală.
Președintele francez Emmanuel Macron a propus trimiterea forțelor de garanție din unele state în „anumite locații strategice” din Ucraina. Potrivit propunerii Franței și Marii Britanii, aceste trupe urmează să acționeze ca un factor de „descurajare” după încheierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina și nu vor fi desfășurate pe linia frontului.
Atât președintele interimar al României, Ilie Bolojan, cât și ceilalți oficiali din statul român au declarat că România nu are în vedere trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean. În schimb, este analizată posibilitatea acordării unui sprijin logistic pentru forțele internaționale implicate în implementarea garanțiilor de securitate post-conflict
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News