Deja vu? Rușii se tem că măreața lor Flotă ar fi scoasă imediat din joc în caz de război și spun că atacul e cea mai bună apărare.

Darius Muresan |
Data publicării:
Colaj foto Flota rusă din Marea Neagră. Sursa Foto: UNIAN.
Colaj foto Flota rusă din Marea Neagră. Sursa Foto: UNIAN.

În Rusia există temeri că în cazul unui război de mare intensitate cu NATO, Flota rusă a Mării Nordului ar fi paralizată și scoasă rapid din joc. Iar temerile nu sunt deloc neîntemeiate, căci rușii au mai pățit acest lucru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un text publicat de canalul rus de propagandă pro-război Vzglyad, presa rusă aduce aminte vulnerabilitatea Flotei Mării Nordului în cazul unui conflict de mare intensitate cu Alianța Nord-Atlantică.

Rușii arată că ceea ce ei numesc Marele Război Patriotic, adică al Doilea Război Mondial, nu a început pe 22 iunie 1941 odată cu invazia germană a URSS ci cu o zi înainte prin blocarea floteri ruse.

În fond ambele date sunt eronate. Căci al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939 după ce Germania nazistă, aliată pe atunci URSS, a invadat Polonia. Azi propaganda rusă uită deliberat să amintească că pe 17 septembrie Polonia era invadată și de către URSS, fiind divizată de cei doi aliați pe atunci, Hitler și Stalin.

Propaganda rusă reamintește de blocarea flotei din ziua premergătoare invaziei și aduce în discuție cererea Estoniei pentru a colabora cu Finlanda în vederea realizării unui plan concret în Golful Finlandei. „Merită să luăm această amenințară cât mai în serios posibil”, scriu rușii.

 

Deja vu? Flota rusă a mai fost scoasă din joc în Nord în cel de-al Doilea Război Mondial

 

2. Lansare de... (kalibr-rusia-rachete_63495400.jpg)

Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În 1941 Flota Nordului era formată din nave de luptă, crucișătoare, zeci de distrugătoare, submarine și multe nave mici.

Cu toate acestea o mână de nave germane au minat masiv zona. Comandantul Flotei Baltice nota la vremea respectivă: „Într-o singură zi inamicul aproape că a paralizat activitățile Flotei în Golful Finlandei. E imposibil să trimitem o navă pe mare fără un risc major”.

Până în 1942 Flota rusă a fost blocată la Leningrad, actualul Sankt-Petersburk. Doar submarinele au mai reușit să pătrundă uneori în Marea Baltică, dar cu pierderi atât de mari încât operațiunile au trebuit sistate.

Cum a fost posibil ca un număr mic de nave să paralizeze atunci marea Flotă rusă? Răspunsul, scrie sursa citată, e geografia. Marea Baltică a fost întotdeauna cel mai problematic teatru de operații pentru Flota rusă sau sovietică, în primul rând din cauza faptului că pentru a trece de la Sankt-Petersburg în Mare trebuie trecut îngustul Golf al Finlandei. Golful îngust e lung de 400 km iar controlul lui în totalitate e foarte dificil.

 

Rușii admit că situația într-un război cu NATO ar fi mult mai complicată, dar cea mai bună apărare e atacul

 

3. Imagine il... (flota_rusia_agerpres_57694800.jpeg)

Imagine ilustrativă, cu nave ale Flotei Ruse

„Acum situația a devenit mult mai complicată. Acum ambele maluri ale Golfului Finlandei ne sunt ostile. Iar Flota Baltică nu are o superioritate numerică atât de impresionată asupra inamicului”, scrie portalul rus de propagandă.

Rușii amintesc că azi toate țările baltice sunt membre NATO și „indiferent cât de slabe ne sunt din punct de vedere militar, amenințarea pe care o reprezintă ele este una reală”.  Publicația rusă e de părere că radarele și sateliții NATO din regiune ar face imposibilă navigarea în siguranță a navelor ruse în Golful Finlandei în caz de conflict.

Mao mult, avioanele F/A-18 finlandeze dotate cu rachete de croazieră anti-navă Harpoon și minarea Golfului ar paraliza Flota rusă.

„Condițiile moderne nu ne oferă posibilitatea de a construi rapid în Marea Baltică o Flotă atât de puternică încât să poată opera defensiv. Superioritatea inamicului este prea mare, iar momentul unui posibil conflict major este oportun și mult prea aproape. Programele de construcții mari de nave durează decenii. Dinamica politică s-a accelerat recent atât de mult încât amenințarea unei blocade a Golfului Finlandei ar putea fi implementată de NATO în următorii ani”, scrie propaganda rusă.

Care de altfel vine și cu soluția. 

„Lecția istoriei noastre este următoarea: Atacul este cea mai bună apărare. În special, în 2022 nu am așteptat ca NATO să intre în Ucraina. Drept urmare, luptele au loc acum în principal pe teritoriul Ucrainei, afectând doar parțial regiunea Kursk”, arată sursa citată.

Astfel, ruși consideră că pentru a evita ca ei să devină .... „o victimă” (!!!) a agresiunii NATO în Baltică ar trebui implementată o strategie ofensivă care să nu permită Alianței să mineze regiunea. Mai mult, jurnaliștii ruși afirmă că NATO trebuie monitorizată cu atenție și dacă conflictul este inevitabil, Rusia să fie cea care lovește prima. 

„Acest lucru, desigur, necesită multă pregătire”, conchide publicația rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel