Acesta ne transmite, în exclusivitate pentru DefenseRomania, o corespondență pregătitoare despre vizita oficială pe care cunoscutul diplomat american și înalt reprezentant al SUA John Kerry o efectuează, începând de astăzi, la Moscova.
Moscova, Federația Rusă: Influentul John Kerry, reprezentant special al Casei Albe pentru schimbările climaterice, om politic american democrat și specialist în afaceri ruse, se deplasează la Moscova în perioada 12-15 iulie, unde se va întâlni cu șeful diplomației de la Kremlin, Serghei Lavrov. Oficial subiectele discuției dintre cei doi diplomați, care se cunosc extrem de bine de peste 15 ani, se referă la pregătirea limbajului și formularea unei agende comune privind lupta împotriva schimbărilor climatice.
Partenerul DefenseRomania Emanuel Pietrobon susține în relatarea sa exclusivă că salvarea planetei reprezintă un subiect extrem de important pentru toate țările. Însă nu poate fi exclus faptul ca John Kerry să fi fost trimis de președintele Joe Biden și cu funcția de vestitor, adică să avertizeze Kremlinul despre ceea ce va fi, sau ar putea fi următoarele mișcări ale Casei Albe cu privire la traducerea în realitate a acordurilor încheiate în timpul summitului de la Geneva .
Kerry la Moscova
John Kerry, fost secretar de stat în a doua președinție Obama și trimisul special al administrației Biden pentru climă, zboară, spre Moscova, pentru o călătorie încărcată de trei zile. Obiectivul misiunii, ale cărei baze au fost puse în februarie anul trecut în timpul apelului telefonic Kerry-Lavrov , este formularea unei agende ruso-americane pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.
Casa Albă, pentru a convinge Kremlinul să sprijine lupta pentru salvarea planetei, l-a încredințat pe Kerry cu sarcina de a discuta la nivel înalt atât cu Serghei Lavrov, titularul Ministerului de Externe al Federației Ruse, cât și cu Anatoli Ciubais, însărcinat special al președinției ruse pentru relațiile cu organizațiile internaționale și Ruslan Edelgeriev , trimisul special al președinției ruse pentru probleme climatice. Și de ce un dosar de astfel de semnificație a fost plasat în mâinile lui Kerry este destul de clar: fără istorie rusofobică la activ, nici rusofil declarat, pur și simplu imparțial și pragmatic, fostul secretar de stat al lui Obama este diplomatul american cel mai apt a modela un „dezgheț limitat" în relațiile dintre cele două țări, fără a implica direct Departamentul de Stat sau secretarul de stat Blinken .
Un cunoscător profund al Rusiei , în relații bune cu figurile cheie ale adminisțratiei Putin - în special cu Lavrov - și un campion loial al cauzelor progresiste, Kerry este omul potrivit la locul potrivit și, nu în ultimul rând, la timpul potrivit. Momentul utilizării inteligente a temelor de interes comun, adică în care cele două cancelarii prezintă viziuni convergente și / sau complementare - cum ar fi controlul armelor strategice și schimbările climatice - pentru a colabora în numele unui interes comun superior, este foarte bine ales.
Mai exact, Kerry va profita de șederea sa la Moscova pentru a reveni la chestiuni deja abordate în februarie anul trecut, cum ar fi punerea în aplicare a acordului de la Paris privind clima și menținerea contactelor regulate și constante cu Lavrov în vederea viitoarei Conferințe a Națiunilor Unite privind Conferința privind schimbările climatice ( Conferința ONU asupra schimbărilor climatice ), programată la Glasgow ( Scoția ) în perioada 1-12 noiembrie a acestui an.
Nu doar climatul este subiectul
În plus față de a vorbi despre climatice, o problemă care va fi, probabil , abordată mai mult decât orice altceva cu Edelgeriev și Ciubais, Kerry va încerca să impulsioneze relația de respect reciproc care îl leagă la Lavrov , pentru a preveni relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii de la o deteriorare accentuate. Desigur că toate aceste discuții vor avea la baza agenda reglementată pe care Biden și Vladimir Putin la Geneva. Pentru că deși schimbările climatice nu reprezinta decât un mijloc de finalizare, o trambulină către o pace rece, armată și temporară, proiectul de dialog dintre cei doi diplomați rus și american este menit să ofere cooperare acolo unde este posibil, să conducă războiul acolo unde este inevitabil - dar responsabil - și, mai presus de toate, să se oprească înaintea prăpastiei finale.
Este posibil ca Kerry să nu fie un strateg de calibru al lui Henry Kissinger , dar el a fost cel care, printr-un dialog neoficial și ca atare nerecunoscut public cu Lavrov a reușit să oprească adâncirea crizei siriene din 2016, care se îndrepta spre o escaladare majoră regională și la care administrația Obama nu avea încă răspunsuri optime. De aceea este interesant de observat și urmărit aceasta misiune diplomatică, mai ales că, în timp ce Biden dorește o realiniere a astrelor cu Rusia, același chiriaș de la Casa Albă practic anunță săptămânal noi sancțiuni, pe diverse teme, la adresa Kremlinului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News