ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Direcția Principale de Informații (GUR) din Ucraina afirmă că satelitul ICEYE a contribuit la distrugerea a mii de ținte rusești. Sursa foto: GUR.
Direcția Principale de Informații (GUR) din Ucraina afirmă că satelitul ICEYE a contribuit la distrugerea a mii de ținte rusești. Sursa foto: GUR.

Timp de aproape doi ani, experții şi analiştii de informaţii din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) din Ucraina au utilizat satelitul ICEYE pentru a detecta țintele inamice și a facilita desfăşurarea operaţiunilor militare pe front. Astfel, armata ucraineană are acces rapid la imagini din satelit extrem de detaliate. Potrivit unui contract cu compania finlandeză de imagistica prin satelit ICEYE, Forţele Armate Ucrainene au permisiunea de a folosi un satelit radar (SAR) non-stop care oferă imagini inclusiv pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă.

 

Culegerea de informaţii cu ajutorul sateliţilor aflaţi pe orbita Pământului a devenit crucială pentru ucraineni, deoarece le permite acestora să monitorizeze şi să culeagă date atât din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, cât și din alte părți ale lumii în care se află forțele și activele militare ale Rusiei.

În timpul utilizării satelitului și al accesului la constelația de sateliți ICEYE, experții ucraineni au realizat un total de 4 173 de imagini ale țintelor inamice, inclusiv: 370 de aerodromuri; 238 de poziții de apărare aeriană și de război electronic; 153 de depozite de petrol și instalații de stocare a combustibilului; 147 de depozite de rachete, armament de aviație și muniție; 17 baze navale.

Satelitul ICEYE captează, de asemenea, punctele permanente de desfășurare a forțelor inamice, terenurile de antrenament și centrele de mobilizare, permițând Ucrainei să urmărească dinamica mișcărilor de trupe ale Rusiei și să aibă o înţelegere cu privire la posibilele intenții militare ale acesteia pentru a le contracara.

De remarcat că, în calitate de departament al Ministerului ucrainean al Apărării, Direcția Principale de Informații (GUR) este responsabilă, printre alte atribuții, de colectarea de informații privind pozițiile forțelor ruse de ocupaţie în Ucraina și de acţiunile ostile desfăşurate pe teritoriul Federației Ruse.

Pentru a-i ajuta în acest sens, Ministerul ucrainean al Apărării a oferit GUR acces la satelitul ICEYE, începând cu 24 septembrie 2023. Campania de crowdfunding din Ucraina, care a permis achiziționarea accesului la satelitul ICEYE, s-a încheiat pe 25 iunie 2022 și a avut ca scop inițial achiziționarea dronelor de atac Bayraktar TB2.

Cu toate acestea, pe 18 august 2023, organizatorii campaniei de donații au anunțat că au reușit să ajungă la un acord cu compania ICEYE pentru a achiziționa un satelit pentru Ministerul Apărării din Ucraina și acces timp de un an la întreaga constelație de sateliți cu tehnologie SAR (Synthetic Aperture Radar) care îi permite să monitorizeze suprafete intinse de teren indiferent de condițiile meteo, ziua și noaptea.

Satelitul permite monitorizarea complexului militar-industrial al Rusiei și a lanţului logistic, inclusiv a podului care leagă Rusia de peninsula Crimeea ocupată temporar.

Un avantaj semnificativ pe care îl oferă accesul la satelitul companiei ICEYE este capacitatea de a detecta clar concentrațiile de unități militare inamice mecanizate bine camuflate.

Aproximativ 38% din toate datele obținute prin intermediul satelitului ICEYE au fost utilizate pentru pregătirea directă a mai multor operaţiuni militare ceea ce a dus la pierderi de miliarde de dolari pentru Rusia, iar costul agresiunii sale va continua să crească.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel