Declarație ciudată din partea celui mai apropiat aliat al Rusiei: Nu am aprobat niciodată agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin, votând online la alegerile prezidențiale din martie 2024. Foto: Kremlin
Vladimir Putin, votând online la alegerile prezidențiale din martie 2024. Foto: Kremlin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a semnalat marți că Moscova este gata de a „clarifica poziția Rusiei cu privire la războiul din Ucraina”.

”Vom continua să explicăm poziția noastră și tot ceea ce este legat de acest conflict din jurul Ucrainei”, sună prima parte din declarația de presă a lui Peskov. 

Reacția calmă și echilibrată a Moscovei nu se adresează Occidentului sau vreunui stat  care condamnă agresiunea militară a Federației Rusiei împotriva Ucrainei. Kremlinul se străduiește să-i liniștească pe „prietenii iranieni” după ce Teheranul a condamnat războiul din Ucraina.

Președintele iranian Pezeshkiyan, care a fost ales în această vară după moartea președintelui Ebrahim Raisi , a declarat reporterilor de la New York, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU, că „Iranul nu a aprobat niciodată agresiunea Rusiei asupra teritoriului ucrainean”, notează  The Guardian.

„Suntem dispuși să ne așezăm cu europenii și americanii pentru a avea un dialog și negocieri. Nu am aprobat niciodată agresiunea rusă împotriva teritoriului ucrainean”, a spus Pezeshkian în declarații citate de AFP.

Drept pentru care, Moscova, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a semnalat marți că este gata de a „clarifica poziția Rusiei cu privire la războiul din Ucraina” aliaților săi de la Teheran.

„Vom continua să explicăm poziția noastră și tot ceea ce este legat de acest conflict din jurul Ucrainei prietenilor noștri iranieni”, a declarat Peskov, menționând că cele două țări s-au bucurat de „interacțiuni foarte pozitive” în diverse domenii și că Pezeshkian a exprimat „poziția suverană a Iranului”.

 

Declarația lui Pezeshkiyan vine într-un moment în care relațiile ruso-iraniene ating cele mai înalte culmi

 

Declarația lui Pezeshkian poate fi un mesaj că Iranul dorește să restabilească relațiile cu Occidentul? Presiunea sancțiunilor și situația tensionată actuală din regiunea Orientului Mijlociu au contribuit la asta? Într-adevăr, Pezeshkian este considerat un reformist pe scena politică iraniană, dar întrebarea cea mare este dacă el vorbește în nume propriu, adică în numele acestui curent „liberal”, sau dacă îl are în spate pe adevăratul conducător al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.

Să reamintim că această declarație oarecum neașteptată a venit la doar câteva zile după vizita Secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, la Teheran, și după acuzații grave și chiar amenințări din partea Occidentului că ar fi livrat Moscovei rachete balistice Fath-360 cu rază scurtă de acțiune (The Times vorbește despre 200 de bucăți).

Ulterior, Washingtonul a acuzat Teheranul că a furnizat Rusiei rachete balistice pentru războiul său din Ucraina, determinând sancțiuni suplimentare ale SUA împotriva Iranului. Iranul a respins acuzațiile drept „război psihologic”.

De asemenea, cele două state par pregătite să-și ducă parteneriatul al următorul nivel, după ce Putin a aprobat propunerea MAE rus de semnare a unui ”Acord de Parteneriat Strategic Cuprinzător” cu Iranul.

Noul document ar putea fi semnat la summitul BRICS din orașul rus Kazan de la sfârșitul lunii octombrie.

Putin a încheiat anterior un astfel de acord cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, în iunie, care prevede asistență militară reciprocă, în cazul în care unul dintre cele două state este atacat. Totuși, rămâne de văzut dacă Putin va risca o formulă similară și în cazul Iranului, având în vedere că, un astfel de parteneriat ar fi un semnal negativ pentru Israel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel