Mai multe sisteme antiaeriene în Flancul Estic și trupe în Finlanda. Ce decizii au mai luat aliații la summitul NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot, sursă foto: Raytheon
Patriot, sursă foto: Raytheon

Summitul NATO de la Washington înseamnă încă un pas major pentru a crește capacitatea Alianței de descurajare și apărare în fața acțiunilor Federației Ruse.

”Nu putem exclude posibilitatea unui atac împotriva suveranității și integrității teritoriale a aliaților” - este concluzia sumbră la care au ajuns statele membre NATO încă de la Summitul de la Vilnius, unde au fost luate decizii majore precum planurile regionale de apărare.

Totuși, mai mult decât niciodată, Declarația de anul acesta cuprinde măsuri directe de descurajare și apărare împotriva Rusiei. Suntem hotărâți să contestam acțiunile agresive ale Rusiei și să contracarăm capacitatea acesteia de a desfășura activități destabilizatoare față de NATO și Aliați, se arată în textul declarației.

 

DefenseRomania evidențiază care sunt cele mai importante decizii luate la Washington:

 

  • NATO se angajează să ajute Ucraina cu 40 de miliarde de euro "pentru anul viitor",

  • Centru NATO de instruire și de analiză NATO-Ucraina ( JATEC), care va antrena militari ucrianeni și va asugura schimbul de experiență privind lecțiile învățate pe frontul din Ucraina,

  • Importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi sprijinul pentru Republica Moldova -  menționate în mod expres,

  • Creșterea capacităților de producție privind munițiile și apărarea antiaeriană și antirachetă (pct. 7.3). ”Cooperarea industrială transatlantică în domeniul apărării este o componentă critică a descurajării și apărării NATO” (pct. 11),

  • Consolidarea unei prezențe NATO în Finlanda, stat care a aderat acum un an la Alianță,

  • Dezvoltarea capacităților de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară,

  • Este menționată privind opoziția față de orice plasări de arme nucleare pe orbită în jurul Pământului,

  • Înființarea unei structuri  NATO de Asistență și Instruire în Securitate pentru Ucraina (NSATU) pentru a coordona furnizarea de echipamente militare și instruire pentru Ucraina de către Aliați și parteneri.

  • Va fi numit un ”înalt reprezentant” al NATO pentru a se asigura coordonarea cu Ucraina.

  • Față de declarația Summitului precedent, China este menționată în mod expres ca un susținător al răboiului din Ucraina.

 

Două scuturi antiaeriene pentru Europa

Facilitatea mericană  Aegis Ashore de la Redzikowo (în nordul Poloniei) pentru apărare aeriană / Foto: USNavy (mulțumim Agerpres)

În primul rând, la Washington s-a  anunțat operaționalizarea consolidată a scutului antirachetă al NATO. Sistemul Aegis Ashore de la Redzikowo, Polonia completează facilitățile existente în România (un sistem similar la Deveselu), Spania (nave cu sistem Aegis staționate la Rota) și Turcia (radarul de avertizare timpurie de la Kurecik).

În al doilea rând, dar cel puțin la fel de important, Alianța a decis să aducă în flancul Estic, prin rotație, mai multe capacități de apărare antiaeriană ale statelor membre. 

Se va implementa un ”model de rotație a IAMD (apărării aeriene și antirachete integrate) în zona euro-atlantică, cu un accent inițial pe Flancul estic”

De altfel, decizia a fost anticipată de președintele Iohannis, care declara zilele trecute că va exista o prezentță sporită în Flancul Estic și la nivel de sisteme antiaeriene.

Amintim că în deschiderea Summitului NATO de la Washington, președintele Biden a anunțat că cinci baterii de apărare aeriană au fost donate de SUA, România, Germania, Olanda și Italia pentru a ajuta Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel