Decizia politică a fost convenită deja. Reprezentanții țărilor G7 au convenit direcționarea către Kiev a câștigurilor din activele rusești

Summit G7 Italia / Foto: Guvernul italian
Summit G7 Italia / Foto: Guvernul italian

Înainte de summitul de joi, negociatorii din țările G7 au convenit asupra unei modalități de a oferi Ucrainei 50 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate, a scris agenția AP miercuri, citând surse anonime.

Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, o China din ce în ce mai asertivă din punct de vedere economic și militar, Africa și migrația, inteligența artificială: acestea sunt câteva dintre conținuturile celui de-al 50-lea summit G7 care se deschide în această dimineață și se încheie sâmbătă la Borgo Egnazia, în Puglia. 

Liderii celor mai dezvoltate șapte țări ale lumii vor anunța oficial că au convenit asupra unei modalități de a oferi Ucrainei 50 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate.

AP amintește că politicienii din G7 discută de ceva vreme cum să folosească activele rusești în valoare de peste 260 de miliarde de dolari, înghețate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Decizia a fost convenită deja

„Există un acord” cu privire la împrumutul de 50 de miliarde acordat Ucrainei care va fi alocat „până la sfârșitul anului 2024”, scrie și La Republica, cotidian italian care acoperă pe larg evenimentul din sudul Italiei.

Metodele „vor fi precizate în continuare de către ministerele de finanțe”, relatează sursele de la Palatul Elysée, explicând că acum „pentru împrumutul care va fi finanțat cu dobânda produsă de fondurile rusești înghețate” problema „este tehnică”. Tehnicienii, observă aceleași surse, de fapt, „trebuie să se înțeleagă asupra contractului” dar „va merge foarte repede”.

Oficialii europeni s-au opus confiscării activelor din cauza îngrijorărilor cu privire la implicațiile legale ale unei astfel de mișcări și a preocupărilor legate de menținerea stabilității financiare, având în vedere că majoritatea activelor sunt situate în Europa.

Cu toate acestea, conform acordului actual, ajutorul acordat Ucrainei pentru apărarea ulterioară împotriva Rusiei urmează să fie plătit pentru utilizarea veniturilor din aceste active.

În marja summitului G7, președintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean și va semna împreună un acord bilateral de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel