De la Marea Mediterană la Marea Barents: Un avion britanic de cercetare radioelectronică RC-135W a monitorizat, într-o singură misiune, întreaga graniță de est a NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:
Un avion britanic de cercetare radioelectronică RC-135W a monitorizat, într-o singură misiune, întreaga graniță de est a NATO.
Un avion britanic de cercetare radioelectronică RC-135W a monitorizat, într-o singură misiune, întreaga graniță de est a NATO.

Un avion de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint al Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii, care aparține Escadrilei 51 de la Baza Aeriană Waddington, centrul flotei de informații, supraveghere, achiziția țintelor și recunoaștere, a scris istorie devenind primul de acest gen care a traversat complet granițele de est ale NATO, de la punctul cel mai sudic al Mediteranei din Grecia și până în nordul îndepărtat al Norvegiei.

Misiunea, care a fost executată pe 11 octombrie 2024, a subliniat angajamentul neclintit al Regatului Unit față de apărarea NATO și a confirmat rolul critic jucat de forțele britanice de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) în securizarea cerului Europei.

Zborul a început de la Souda Bay din Insula Creta (Grecia), o importantă bază aeriană a NATO, care a fost mult timp un hub strategic pentru operațiunile din sud ale Alianței. De acolo, folosind indicativul radio RRR7211, aeronava s-a îndreptat spre nord și a zburat pe toată lungimea graniței de est a NATO, survolând Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Țările Baltice, Finlanda și Norvegia. Misiunea a inclus și câteva extinderi standard peste Marea Neagră, în partea de sud a călătoriei, și peste Marea Barents în largul Peninsulei Kola, în partea de nord.

După finalizarea misiunii, aeronava s-a întors în siguranță la baza de dislocare permanentă de la RAF Waddington, Lincolnshire, marcând o operațiune de succes și de înalt profil. Trebuie remarcat faptul că întreaga misiune a putut fi urmărită online pe site-urile web de urmărire a zborurilor, deoarece aeronava de culegere de informații a avut transponderul Mode-S/ADS-B activat pe toată durata zborului.

Interesant este că o aeronavă RC-135U Combat Sent a Forțelor Aeriene ale SUA a operat și ea în Țările Baltice, în timp ce avionul britanic RC-135W zbura de-a lungul graniței. Aeronava americană, specializată în culegerea și analiza informațiilor electronice (ELINT), s-a concentrat, în special, pe sistemele radar ale inamicului, făcând o buclă în jurul regiunii Kaliningrad, înainte de a se întoarce la RAF Mildenhall în Marea Britanie.  

Comandantul aerian și spațial, Allan Marshal, a salutat realizarea aeronavei RC-135W (cunoscută și ca Airseeker în serviciul britanic), considerând-o un moment de referință pentru RAF și NATO. Acesta a subliniat modul în care misunea demonstrează rolul de lider al Regatului Unit în cadrul Alianței.

Aeronava RC-135W Rivet Joint face parte din Forța RAF de informații, supraveghere, achiziția țintelor și recunoaștere (ISTAR). În calitate de avion de culegere de informații, RC-135W are capacitatea unică de a absorbi cantități masive de date în timpul misiunilor sale. Analiștii de la bord pot procesa, exploata și disemina rapid acele date, oferind informații cu prioritate atât unităților aeriene cât și terestre, aproape în timp real. Această capacitate este esențială pentru operațiunile NATO, permițând Alianței să mențină conștientizarea situației și să răspundă la potențialele amenințări pe măsură ce acestea apar.

Misiunea a servit și ca o demonstrație practică a capacității Rivet Joint de a opera în diferite spații aeriene, comunicând și coordonând forțele Aliate.Rivet Joint zboară în mod obișnuit de-a lungul granițelor NATO, dar finalizarea acestei călătorii extinse într-o singură misiune demonstrează rolul proeminent al Regatului Unit în protejarea spațiului aerian al NATO, alături de aliații săi din SUA”, a spus un înalt oficial al RAF. Această capacitate de a proiecta rapid informațiile și puterea de supraveghere pe distanțe mari este o componentă critică a strategiei de descurajare a NATO, asigurând că Alianța poate monitoriza și contracara amenințările pe mai multe fronturi.

În centrul acestei operațiuni s-a aflat angajamentul de durată al RAF de a lucra îndeaproape cu partenerii NATO. Capacitatea Rivet Joint de a comunica și de a opera alături de forțele aeriene aliate este esențială pentru strategia Marii Britanii de a asigura o integrare perfectă cu forțele NATO în timpul misiunilor comune. Comandantul Escadrilei 51 a subliniat cât de benefică este această colaborare strânsă cu aliații NATO pentru eficacitatea operațională: “Cooperarea cu NATO permite echipajelor noastre că perfecționeze tacticile, tehnicile și procedurile necesare pentru a sprijini operațiunile aeriene combinate majore”.

Misiunea Rivet Joint a oferit echipajelor o oportunitate valoroasă de a exersa aceste abilități vitale, asigurându-se că sunt deplin pregătite pentru operațiunile din lumea reală, în care informațiile sensibile la timp trebuie să fie partajate și luate în considerare rapid.

Capacitatea de a opera fără probleme cu forțele NATO este o dovadă a forței relațiilor RAF cu aliații săi, în special cu Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF), care operează și aeronave RC-135W Rivet Joint. Parteneriatul de lungă durată dintre Regatul Unit și SUA în cadrul rețelei de partajare a informațiilor a NATO asigură că ambele națiuni se pot baza reciproc pe bunurile celeilalte pentru a furniza informații vitale în perioade de criză.

Această misiune istorică are și o greutate simbolică, venind în momentul în care NATO își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare. În ultimele șapte decenii, NATO a devenit una dintre cele mai de succes și mai durabile alianțe din lume, construită pe o bază de apărare colectivă, valori comune și încredere reciprocă. Misiunea Rivet Joint este o demonstrație clară a angajamentului Regatului Unit de a susține aceste principii și de a sprijini rolul evolutiv al NATO în menținerea păcii și stabilității în Europa.

Evidențiind puterea alianței de durată prin interoperabilitatea și cooperarea continuă a RAF în domeniul aerian al NATO, această misiune reafirmă relațiile Regatului Unit cu Statele Unite și aliații săi europeni, arătând valoarea apărării colective într-un moment de tensiuni geopolitice accentuate.

,,Această misiune subliniază rolul vital pe care îl joacă NATO în apărarea valorilor noastre comune și în protejarea cetățenilor noștri”, a spus Allan Marshal. “Cel mai bun mod de a marca cel de-al 75-lea an al NATO este reprezentat de demonstrarea puterii alianței noastre și angajamentul tuturor membrilor săi față de apărarea noastră comună”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel