De la Iron Dome la Iron Beam: Israelul a test un nou sistem de apărare antiaeriană bazat pe laser (Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata israeliană a interceptat și doborât cu succes o rachetă, un obuz de mortier, o rachetă antitanc și un vehicul aerian fără pilot folosind un sistem de aparare antiaeriană bazat pe laser, precizează cotidianul israelian The Times of Israel. Aceste evenimente au avut loc în luna martie în deșertul Negev și au făcut parte din etapa de testare a sistemului laser Iron Beam.

Informația a fost confirmată oficial de Ministerul israelian al Apărării după ce ieri, 14 aprilie, a fost publicat un material video care prezintă toate testele la care a fost spus sistemul de apărare antiaeriană bazat pe laser.

Potrivit șefului echipei de cercetare și dezvoltare din cadrul Ministerului israelian al Apărării, generalul (r) Yaniv Rotem, testele la care a fost spus acest sistem laser schimbă jocul la capitolul apărare antiaeriană.

Generalul israelian a mai spus că sistemul este ușor de dezvoltat tehnologic, ușor de gestionat și viabil din punct de vedere economic.

În materialul video publicat de ministerul israelian al apărării, sistemul bazat pe laser poate fi văzut interceptând o rachetă, un obuz de mortier și o dronă într-o locație nedezvăluită din deșertul Negev din sudul Israelului, în lună martie a acestui an.

Iron Beam este numele sistemului laser la care compania israeliană Rafael lucrează de mai mulţi ani. Rolul acestuia nu va fi de a înlocui celebrul sisteme de apărare antiaeriană Iron Dome, ci de a-l completa pentru a asigura o protecție și mai mare și o eficiență complementară întregului sistem stratificat de apărare antiaeriană al Israelului.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat miercuri, 13 aprilie, că ministerul lucrează pentru a „face sistemul să funcționeze cât mai curând posibil și să permită o umbrelă de protecție eficientă, ieftină și inovatoare”.

Potrivit Ministerului israelian al Apărării, atâta timp cât există energie pentru alimentarea fasciculului laser, sistemul nu va rămâne fără muniție.

Cu toate acestea, Iron Beam are un dezavantaj și anume că nu poate funcționa eficient în condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi vizibilitate scăzută (ceaţă sau nori denşi). Din acest motiv, armata israeliană are în vedere o opțiune de dezvoltare rapidă a unei versiuni Iron Beam care să fie integrată pe un avion. Până acum, însă, cercetările arată că, dacă se va întâmpla acest lucru, nu va fi atât de rapid pe cât spera iniţial.

Ministerul israelian al apărării testează de câțiva ani acest sistem de apărare bazat pe laser, iar anul trecut la testat pentru a doborî o dronă. Testele recente au fost primele care au avut succes împotriva celorlalte tipuri de amenințări, inclusiv proiectile nedirijate și rachete ghidate antitanc (aceste din urmă nu a fost afișat în filmările publicate de minister).

Israelul este printre primele țări din lume care au reușit să folosească tehnologia laser de mare putere pentru a dezvolta un sistem de apărare aeriană funcțional.

„Cooperarea dintre Rafael și Ministerul Apărării [echipa de cercetare] a condus la o descoperire tehnologică și la finalizarea unei etape semnificative, una care ne va permite să atingem capacitatea operațională inițială într-un timp scurt”, a precizat Yoav Har-Even, directorul general al Rafael.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel