De la Iron Dome la Iron Beam: Israelul a început implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Sursa Foto: Ministerul israelian al Apărării.
Sistemul de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Sursa Foto: Ministerul israelian al Apărării.

Ca răspuns la recentele ostilități împotriva Hamas, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam, după cum au raportat mai multe surse. Odată cu această decizie, testele operaționale vor duce la implementarea unui laser de 100 kW ca o componentă activă a arsenalului Forțelor de Apărare Israeliene. Rafael, compania care se află în spatele proiectării și fabricării razei de fier, a adaptat sistemul laser pentru a contracara o gamă largă de amenințări. 

 

Atacul de săptămâna trecută al Hamas a scos în evidenţă limitele sistemului Iron Dome, care este în funcțiune de 12 ani și se mândrește cu o rată de succes de 90%. Sistemul a fost copleșit de volumul mare de rachete lansate într-un interval scurt de timp, potrivit Defense Industry Europe.

Fiecare rachetă interceptoare Iron Dome costă mii de dolari, ceea ce o face o opțiune costisitoare pentru a contracara rachete care costă doar câteva sute de dolari.

Iron Dome, în general fiabilă pentru apărarea antiaeriană, a fost copleșit de barajul de rachete lansate de Hamas. Gruparea teroristă a exploatat o slăbiciune a sistemului prin lansarea unui atac cu rachete în salvă - suprasaturarea ţintei - ceea ce a îngreunat sistemul să intercepteze toate ameninţările aeriene.

Această tactică a avut un mare succes pentru gruparea teroristă Hamas, deoarece au fost lansate peste 5.000 de rachete în doar 20 de minute. Hamas și-a dezvoltat continuu tehnologia rudimentară de lansare a rachetelor și și-a mărit raza de acțiune pentru a acoperi marile orașe israeliene, inclusiv Tel Aviv și chiar Ierusalimul. 

 

De la Iron Dome la Iron Beam

 

Iron Beam este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome, David's Sling și Arrow - sisteme care lansează rachete interceptoare care costă între zeci de mii și milioane de dolari fiecare.

Raportul cost-eficiență al armei cu laser de înaltă energie prezintă un avantaj convingător. Fiecare foc tras de Iron Beam costă până la o mie de dolari - o diferenţă substanţială față de costul unei rachete interceptoare Tamir a sistemului Iron Dome, evaluată între 40 și 50 de mii de dolari americani. 

În contextul actualului conflict de mare intensitate, Israelul se confruntă cu un deficit de muniție pentru sistemul Iron Dome. Statele Unite au răspuns prin transferul de rachete din propriile stocuri către armata israeliană. Cel mai recent rest efectuat de Armata israeliană cu sistemul Iron Beam a avut loc în martie 2022. Atunci, prototipul acestui sistem a distrus eficient drone, mortiere și rachete.

În timp ce planificarea inițială estima că Iron Beam va fi utlizat de IDF începând cu anul 2025, evenimentele actuale au necesitat o implementare accelerată. Iron Beam are ca scop consolidarea sistemului de apărare aeriană și antirachetă multistratificat al Israelului.

În prezent, IDF și compania producătoare Rafael dețin doar prototipuri ale sistemului laser, incapabile să asigure o protecție completă a teritoriilor israeliene. Astfel, se așteaptă că utilizarea inițială a laserelor să fie limitată la protejarea zonelor critice care se confruntă cu o vulnerabilitate sporită.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel