„Suntem prima companie din lume care furnizează un astfel de dispozitiv laser în stare operațională”, a declarat Turgeman pentru Globes. „În ciuda tuturor provocărilor, ne îndeplinim angajamentul. Aceasta este o realizare remarcabilă la nivel internațional”.
Sistemul Iron Beam este conceput pentru a completa sistemele de apărare existente, cum ar fi Iron Dome, oferind un avantaj semnificativ din punct de vedere al costurilor. În timp ce fiecare interceptare Iron Dome este estimată la aproximativ 30 000 USD, sistemul Iron Beam oferă o alternativă mult mai ieftină.
Turgeman a subliniat că Iron Dome a rămas eficient în condiții dure, interceptând țintele vizate chiar dacă au fost lansate „zeci de mii de rachete”. „Unii au spus că va exista un deficit de rachete, dar acest lucru nu s-a întâmplat... Sistemul Iron Beam va reduce costurile de interceptare și va crește eficiența, datorită interceptării la viteza luminii”, a adăugat el.
Introducerea sistemului Iron Beam marchează o piatră de hotar tehnologică la nivelul global în materie de capacități de apărare, schimbând costurile legate de interceptarea rachetelor. Se așteaptă ca implementarea sa să sporească atât viteza, cât și accesibilitatea măsurilor defensive ale Israelului.
Ce sunt armele cu laser de mare putere și cum funcționează acestea?
Tot mai multe state sunt interesate să dezvolte arme laser de mare putere destinate îndeplinirii misiunilor militare în diverse domenii, ca urmare a apariției pe câmpul de luptă a roiurilor de drone ieftine. Aceste arme, populare până nu de mult în filmele științifico-fantastice și în teoriile conspirației, subliniază acum importanța înțelegerii funcționalității și utilizării lor în condiţii reale de luptă.
Bazându-se în parte pe progresele realizate în domeniul laserelor industriale de mare putere, armatele din întreaga lume găsesc un număr tot mai mare de utilizări pentru laserele de mare energie. Un avantaj cheie al armelor laser de mare putere este că acestea au un „încărcător infinit”. Spre deosebire de armele tradiționale, cum ar fi armele de foc, tunurile şi sistemele de artilerie, care au o cantitate finită de muniție, o armă laser de mare putere poate continua să tragă atâta timp cât are energie electrică.
Armata SUA utilizează deja un laser de mare putere instalat pe un camion pentru a doborî o serie de ținte, inclusiv drone, elicoptere, obuze de mortier și rachete. Laserul de 50 kilowați este montat pe vehiculul de luptă pentru infanterie Stryker, iar armata a desfășurat patru dintre sisteme pentru testarea pe câmpul de luptă din Orientul Mijlociu în februarie 2024.
Marina SUA a desfășurat arme laser pe unele nave pentru a se apăra împotriva navelor de suprafață mici și rapide, precum și a rachetelor și dronelor. Marina a instalat o armă laser de 60 kilowați pe distrugătorul USS Preble în august 2022.
Forțele Aeriene ale SUA dezvoltă lasere de mare putere pe aeronave pentru misiuni defensive și ofensive. În 2010, Forțele Aeriene au testat un laser montat pe un Boeing 747 modificat, lovind o rachetă balistică în timp ce era lansată. În prezent, Forțele Aeriene lucrează la un sistem de arme mai mic pentru avioanele de luptă.
O provocare majoră pentru militarii care utilizează arme lasere este nivelul ridicat de putere necesar pentru a crea efecte rentabile la mare distanță. Spre deosebire de un laser industrial care poate fi la doar câțiva centimetri de țintă, operațiunile militare implică distanțe mult mai mari.
Pentru a se apăra împotriva unei amenințări, cum ar fi un obuz de mortier sau o ambarcațiune mică, armele laser trebuie să atingă țintele înainte de a putea provoca orice daune.
De la Iron Dome la Iron Beam
Compania Rafael este principalul dezvoltator al sistemului Iron Beam, iar Elbit furnizează tunul laser pentru acesta. Tranzacția se ridică la 2 miliarde NIS (536 de milioane de dolari), partea Rafael fiind estimată la aproximativ 60%, iar partea Elbit la 40%.
Ca răspuns la recentele ostilități, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Sistemul Iron Beam poate focaliza o rază laser cu o putere de până la 100 de kilowați pe o țintă aeriană, distrugând-o în câteva secunde.
Raza sa de acțiune efectivă variază în funcție de factori precum puterea laserului, condițiile meteorologice și tipul de țintă și este capabil să lovească ţinte aflate pe o rază de până la 7 kilometri distanță. Sistemul Iron Beam a fost supus unor teste, inclusiv o serie de teste efectuate de IDF în martie 2022, care au demonstrat capacitatea sa de a intercepta drone, mortiere și rachete.
Iron Beam, cunoscut și sub numele de „Magen Or” sau „Scutul de lumină”, este un sistem de armament cu laser de mare putere de 100 kW prezentat pentru prima dată la Singapore Airshow în februarie 2014.
Iron Beam este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome, David's Sling și Arrow - sisteme care lansează rachete interceptoare care costă între zeci de mii și milioane de dolari fiecare.
Unul dintre atributele cheie ale Iron Beam este costul său mai mic per lovitură în comparație cu interceptoarele de rachete convenționale. Se estimează că fiecare interceptare cu ajutorul Iron Beam costă până la 1 000 de dolari, ceea ce este mai puțin decât costul de 40 000-50 000 de dolari pe interceptare asociat cu rachetele Tamir utilizate de sistemul Iron Dome.
Sistemul are, de asemenea, un încărcător nelimitat, ceea ce permite o utilizare continuă fără a fi nevoie de reîncărcări. Aceste caracteristici sunt relevante în contextul conflictului în curs, în care Israelul s-a confruntat cu o penurie de muniție pentru sistemul Iron Dome.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News