De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sistemul de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Sursa Foto: Ministerul israelian al Apărării.
Sistemul de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Sursa Foto: Ministerul israelian al Apărării.

Compania Elbit Systems a semnat un contract cu guvernul israelian pentru furnizarea de sisteme de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS). Ministerul israelian al Apărării a semnat un contract pentru furnizarea unui număr nespecificat de sisteme de apărare antiaeriană cu laser Iron Beam, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani.

Șeful ministerului, Eyal Zamir, a declarat că primele sisteme comandate sunt deja fabricate într-un ritm accelerat și „ar trebui să fie gata de utilizate in termen de un ai”. Acestea urmează să completeze sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Iron Dome.

El a spus că 2 miliarde de shekeli (536 de milioane de dolari) vor fi investiți în producția sistemelor laser. „Aceasta este vestea începutului unei noi ere pe câmpul de luptă - era laserului”, a spus Zamir, potrivit Times of Israel.

Anterior, Eyal Zamir a declarat că o parte din asistența financiară americană preconizată de 5,2 miliarde de dolari ar trebui să fie utilizată pentru producția de sisteme Iron Beam.

Iron Beam va funcționa ca parte a sistemului israelian de apărare aeriană, alături de bateriile Iron Dome, a declarat șeful departamentului de cercetare militara, Daniel Gold. „Combinația dintre interceptarea cu laser și interceptarea cu rachete va întări și mai mult scutul de apărare împotriva rachetelor, dronelor, rachetelor de croazieră și a altor amenințări”, a spus el.

Youtube video image

Compania Rafael este principalul dezvoltator al sistemului Iron Beam, iar Elbit furnizează tunul laser pentru acesta. Tranzacția se ridică la 2 miliarde NIS (536 de milioane de dolari), partea Rafael fiind estimată la aproximativ 60%, iar partea Elbit la 40%.

Ca răspuns la recentele ostilități, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Sistemul Iron Beam poate focaliza o rază laser cu o putere de până la 100 de kilowați pe o țintă aeriană, distrugând-o în câteva secunde.

Raza sa de acțiune efectivă variază în funcție de factori precum puterea laserului, condițiile meteorologice și tipul de țintă și este capabil să lovească ţinte aflate pe o rază de până la 7 kilometri distanță. Sistemul Iron Beam a fost supus unor teste, inclusiv o serie de teste efectuate de IDF în martie 2022, care au demonstrat capacitatea sa de a intercepta drone, mortiere și rachete.

Iron Beam, cunoscut și sub numele de „Magen Or” sau „Scutul de lumină”, este un sistem de armament cu laser de mare putere de 100 kW prezentat pentru prima dată la Singapore Airshow în februarie 2014. 

Iron Beam este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome, David's Sling și Arrow - sisteme care lansează rachete interceptoare care costă între zeci de mii și milioane de dolari fiecare.

Unul dintre atributele cheie ale Iron Beam este costul său mai mic per lovitură în comparație cu interceptoarele de rachete convenționale. Se estimează că fiecare interceptare cu ajutorul Iron Beam costă până la 1 000 de dolari, ceea ce este mai puțin decât costul de 40 000-50 000 de dolari pe interceptare asociat cu rachetele Tamir utilizate de sistemul Iron Dome.

Sistemul are, de asemenea, un încărcător nelimitat, ceea ce permite o utilizare continuă fără a fi nevoie de reîncărcări. Aceste caracteristici sunt relevante în contextul conflictului în curs, în care Israelul s-a confruntat cu o penurie de muniție pentru sistemul Iron Dome. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel