De la începutul invaziei Rusia a lansat în Ucraina 10.000 de rachete, 25% interceptate. Surprinzător, nu hipersonicele Kinjal dau cele mai mari bătăi de cap

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD
Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD

În aproape doi ani și jumătate de război, Rusia a aruncat asupra Ucrainei un întreg arsenal de rachete.

Potrivit datelor pe care comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Sîrskîi, le-a prezentat oficialilor statului o statistică din care rezultă faptul că apărarea antiaeriană doboară aproximativ 25% din rachetele lansate de armata rusă.

Acest procent nu corespunde cu datele furnizate de reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene despre activitatea eficientă a apărării antiaeriene.

Pe 20.08.2024, pe Internet au apărut statisticile oficiale privind rachetele rusești doborâte de la începutul conflictului din Ucraina. Din acestea reiese că din cele 9.627 de rachete lansate de trupele ruse au fost doborâte 2.429 de rachete, ceea ce înseamnă puțin mai mult de 25%.

Însă, presa rusă spune că și acest procent poate fi pus la îndoială, ținând cont de faptul că Kievul susține că printre rachetele doborâte se află și mai multe rachete hipersonice de tip Kinjal și Zircon.

Conform datelor furnizate de Sîrskîi, eficiența apărării antiaeriene a Ucrainei pe categorii de rachete rusești arată astfel:

  • Kinjal - 25,23% (din 111 rachete, au fost doborâte 28. În plus, din cele 83 care și-au lovit ținta, doar 15 au vizat ținte militare, susțin ucrainenii),

  • Kalibr - 49,55%,

  • Kh-101/555 - 78,06%,

  • Onyx - 5,69%,

  • Iskander-K - 37,62%,

  • Kh-22 - 0,55% (din 362 de rachete de acest tip trase, ucrainenii au doborât doar 2),

  • Iskander-M și KN-23 - 4,31%,

  • Zircon - 33,33%,

  • Tochka-U - 8,82%,

  • Kh-25/29/31/35/58/59/69 - 22,17%,

  • S-300/400 - 0,63%.  

După cum a menționat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, cea mai mare problemă pentru armata ucraineană rămân rachetele Iskander-M/KN-23, Kh-22, Kh-25 și modificările acestora, precum și S-300. Apărarea antiaeriană a Ucrainei nu are cu ce să intercepteze aceste rachete.

Ce nu relatează presa de propagandă rusă din declarația lui Sîrskîi este că această diferență izbitoare rezultă din faptul că rușii trag în mod normal cu rachete ghidate pe linia de contact sau în zonele de frontieră unde sistemele de apărare aeriană nu pot fi desfășurate.

Statisticile în ceea ce privește dronele arată mai bine. Din cele 13.997 de drone lansate de armata rusă, Forțele Armate ale Ucrainei au doborât 9.272, adică aproximativ 66%. Acestea includ toate tipurile de drone de atac, inclusiv Shahed (Geran), Lancet și altele.

În ceea ce privește diferența dintre obuzele de artilerie întrebuințate de Ucraina și Rusia rezultă faptul că aceasta s-a redus. Acum, raportul este de 1:3 în favoarea Rusiei, în timp ce în iarnă acesta a fost de 1:7. În perioada 06-14 august, Forțele Armate ale Ucrainei au folosit 131.461 de obuze de artilerie, adică 14.600 de obuze pe zi. Armata rusă a utilizat însă 400.625 de obuze de artilerie în aceeași perioadă, ceea ce înseamnă 44.500 de obuze pe zi, susține presa rusă.

Utilizatorul canalului de Telegram pro-rus “Legitimny” a semnalat faptul că, dacă, potrivit statisticilor oficiale, Kievul a doborât doar un sfert din rachetele rusești, înseamnă că restul și-au lovit țintele. Astfel, numărul real al pierderilor este mult mai mare decât cel anunțat anterior de către autoritățile ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel