Războiul din Ucraina a însemnat o acumulare fără precedent de tehnică militară în cadrul unei singure armate, pe o perioadă atât de scurtă.
Dar dincolo de impulsul pe care îl dau echipamentele occidentale pentru ofensiva ucraineană, generalii Kievului sunt nevoiți să rezolve o problemă logistică uriașă: integrarea a zeci, sute de tipuri de echipamente militare, care sosesc într-un interval de numai câteva luni.
Spre exemplu, militarii ucraineni folosesc în prezent 10 tipuri de piese de artilerie, iar încă două modele trebuie să ajungă în curând pe linia frontului, dezvăluie generalul Oleksii Gromov (șef adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei), într-un interviul pentru Ukrinform.
”Într-adevăr, Ucraina a primit recent multe tipuri de piese de artilerie de fabricație străină. Până în prezent, sunt peste 10 tipuri diferite de sisteme de artilerie (M777, FH-70, TRF-1, ACS PzH 2000, AHS Krab, Caesar, Zuzana, AS90, M109, M119, L119). Totodată, se așteaptă și sosirea unor noi sisteme care nu au fost încă folosite de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei - precum Archer, Firtina”, spune Gromov.
Sistemul de rachete cu lansare multiplă MARS II/MLRS-E al armatei germane. Sursa foto: Bundeswehr
În privința lansatoarelor de rachete e o situație asemănătoare - spune generalul - ucrainenii utilizând pe front mai mult de 5-6 tipuri de sisteme de lansare de rachete multiple (M142 Himars, M270 MLRS, MARS-II, LRU, APS-40, RM-70).
Declarația pare să fie o confirmare că APR-40 (sistemul de rachete cu lansare multiplă de producție românească) se află în Ucraina. Cu toate acestea, chiar dacă vorbim de un echipament produs în România, se pare că acesta ar fi fost trimis de Croația, bineînțeles cu acceptul Bucureștiului.
”Este nepotrivit să evidențiem care dintre aceste sisteme sunt cele mai bune. Fiecare dintre ele este destinat utilizării în condiții diferite și pentru a îndeplini anumite sarcini și, în general, fiecare sistem face față unor astfel de sarcini”, a ținut să precizeze Oleksii Gromov.
”Patriot a depășit așteptările”
”Fiecare echipament are propria sa valoare și este solicitat în armată - de la kiturile de comunicații prin satelit Starlink până la sistemele de lansare de rachete HIMARS.
Fără îndoială, sistemele de rachete antiaeriene PATRIOT (SUA) au depășit toate așteptările noastre cu privire la eficiența utilizării lor. Odată cu achiziționarea lor, Forțele Armate ale Ucrainei au dobândit noi capacități și au distrus mitul cu privire la imposibilitatea distrugerii nu numai aerodinamice (rachete de croazieră, UAV-uri de atac, avioane, elicoptere), ci și ținte balistice (rachete balistice ale "Iskander-M". tip, rachete hipersonice "Kinzhal") .
Generalul a remarcat și eficiența dronelor Bayraktar-TV-2, fabricate de Turcia, datorită cărora armata a reușit să efectueze în mod eficient recunoașteri aeriene și să-și lovească simultan țintele, îndeosebi la începutul războiului.
Rachete anti-navă Harpoon
De asemenea, Gromov a menționat sistemele Harpoon, dar și sistemele antitanc Hellfire sau Javelin, precum și rachetele antiaeriene Stinger.
”Sistemul de rachete de coastă "Harpoon" a dovedit o eficiență foarte ridicată, datorită ușurinței de utilizare și timpului scurt de pregătire pentru personalul care îl operează.
În plus, trebuie remarcat capabilitățile puternice de foc ale Hellfire ATGM cu rachete termobarice AGM-114-2, Javelin ATGM, Stinger MANPADS, sisteme de artilerie de 155 mm M-777, M-119, sau vehiculul MaxxPro.
Toate sistemele menționate sunt așteptate și dorite atât în unitățile Forțelor Armate, cât și în alte componente ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, a explicat generalul Gromov.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News