De la Eurofighter, la baterii. UE nu vrea să fie dependentă de China și să folosească cipuri de la frigidere în echipamente militare precum Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

UE își propune să diversifice lanțul de aprovizionare cu materii prime rare și să stimuleze producția de semiconductori în fabricile statelor membre.

Uniunea Europeană nu poate deveni la fel de dependentă de metalele rare, importate din China precum a fost de energia fosilă rusă, a declarat luni președintele Comisiei Europene.

Vorbind la Summit-ul digital de la Tallinn, Ursula von der Leyen a spus că UE trebuie „să evite să cadă în aceeași dependență față de China” pentru materii prime limitate, așa cum a făcut „cu petrolul și gazele din Rusia”.

 

Act european al materiilor prime critice

 

Acesta este motivul pentru care organismul executiv al UE lucrează la așa-numitul Act european al materiilor prime critice pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare ale blocului european cu litiu și alte elemente din rare către „partenerii de încredere” și pentru a reface rezerve strategice, a explicat ea.

Din aceleași motive, UE își propune să-și mărească cota de piață globală a semiconductorilor la 20% până în 2030 prin Actul European Chips.

Strategia, anunțată în februarie, este de așteptat să mobilizeze până la 43 de miliarde de euro (41,7 miliarde de dolari) de investiții publice și private pentru dezvoltarea și producția în masă de cipuri de generație următoare.

„Chipurile sunt în fiecare dispozitiv digital, de la mașini la telefoane la echipamente medicale. Fără cipuri, nu există economie modernă”, a subliniat ea, citând ca exemplu impactul sancțiunilor UE care interzic exportul de semiconductori în Rusia.

„Armata rusă canibalizează mașinile de spălat și frigiderele încercând să obțină semiconductori pentru hardware-ul lor militar”, a menționat înaltul oficial european.

Ca un alt contrast cu China, von der Leyen a subliniat că UE a ales să schimbe abordarea în ceea ce privește industria high-tech.

Drept urmare, regulile UE privind confidențialitatea datelor au avut un impact asupra standardelor de protecție a datelor din centrul tehnologic din SUA Silicon Valley, a susținut ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel