De la corvete, la submarine și baterii de coastă. Cum vede Suedia viitorul forțelor sale navale, în vecinătatea Rusiei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Corvetă suedeză din clasa Visby
Corvetă suedeză din clasa Visby

Recent, au făcut publice recomandările privind organizarea și înzestrarea Forțelor Armate suedeze pe termen mediu și lung. 

Publicația Naval News a prezentat principalele schimbări așteptate în cadrul Marinei.

La începutul acestui an, invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat guvernul de la Stockholm să solicite comandantului-șef al Forțelor Armate suedeze să emită un raport care să conțină recomandările sale privind viitorul forțelor armate suedeze pentru perioadele 2024 – 2030 și 2031 - 2035.

Recomandările au fost publicate recent și, deși sunt în concordanță cu planificarea în curs, includ unele adaptări care, țin cont de viitoarea aderare a Suediei la NATO și de nevoia unei creșteri mai rapide a capacităților datorită situației de securitate care se deteriorează. De subliniat că acestea sunt recomandările Forțelor Armate și încă așteaptă aprobarea politică.

 

De la corvete, la submarine și baterii de coastă

 

Pentru Marină, viitorul program YSF 2030 va avea următoarele modificări:

Noile corvete grele, bazate pe un design lărgit al actualei clase Visby, vor fi adaptate pentru o mai mare capacitate de a opera în cadrul Grupurilor Maritime Permanente ale NATO și vor fi dotate cu sisteme de apărare antiaeriană cu rază mai lungă de acțiune în comparație cu generația actuală de nave din clasa Visby. Acest lucru le va permite, de asemenea, să servească ca parte a apărării integrate antiaeriene și antirachetă (IAMD) a NATO.

În ianuarie 2021, era planificată construirea a patru corvete Visby generația a doua, cu primele livrări programate în jurul anului 2030. Corpul navei ar urma să fie fabricat din oțel, cu suprastructura din material compozit, ajungând la o greutate de aproximativ 2.500 de tone.

De asemenea, proiectarea unui înlocuitor pentru actualele dragoare de mine, din clasele Koster și Spårö, va include o cerință de a opera ca parte a Grupurilor Permanente NATO de Contramăsuri privind Minele, deși acestea urmează să intre în serviciu abia după 2035. Pentru protecția împotriva minelor vor fi achiziționate mai multe materiale și echipamente atât pentru amplasarea de mine, cât și pentru activitățile de contramăsuri, inclusiv achiziția de mai multe nave capabile să transporte și să planteze mine.

În timp ce viitoarele submarine din clasa A26 Blekinge (vor fi construite două submarine, care vor fi livrate în perioada 2027 – 2028) încă nu au intrat în funcțiune, proiectarea unui submarin, care să înlocuiască actuala clasă Gotland după 2035, va fi făcută sub denumirea Ubåt 2030 („Submarin 2030”).

Înlocuirea capacității de salvare submarină sub forma navei-mamă HSwMS Belos și a navei de salvare submarină URF este programată pentru livrare în perioada 2034 - 2035, iar posibilitatea de cooperare cu aliații NATO va fi analizată pentru ambele proiecte.

Forțele de apărare de coastă și infanteria marină vor mai primi o baterie de rachete antinavă și două companii de infanteriști marini. În același timp, o nouă clasă de nave ușoare de debarcare va înlocui, în perioada 2024-2030, actualele nave rapide de desant CB 90H, iar unitățile de infanterie marină vor primi capabilități suplimentare, inclusiv UAV-uri și sisteme antiaeriene.

O altă schimbare preconizată este retragerea actualelor elicopterele navale, atât a celui ușor AW109 (care zboară în misiuni de sprijin, inclusiv transferuri de la navă la țărm și recunoaștere), cât și a elicopterului NH90 destinat misiunilor de luptă antisubmarin, căutare-salvare și transport tactic. Este de așteptat ca MH-60R Seahawk să înlocuiască, unu la unu, tipul NH90, în timp ce AW109 ar fi retrase, aparent fără o înlocuire directă. Introducerea noului elicopter va fi făcută în perioada 2031-2035.

În prezent, Forțele Navale ale Suediei au o flotilă de submarine (patru submarine cu un deplasament de 1,380 de tone standard), două flotile de nave de suprafață (corvete ușoare, dragoare de mine și nave de aprovizionare), două regimente de infanterie marină și o baterie de rachete de coastă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel