De la avioane militare la elicoptere, blindate și până la dispozitive night vision sau muniție, toate se află acum sub controlul talibanilor.
Spre exemplu, preluarea controlului asupra bazei de la Kandahar, a dus la capturarea de elicoptere UH-60 Black Hawk americane, împreună cu elicoptere sovietice Mi-17.
Baza Mazar-i-Sharif le-a adus talibanilor avioane de atac A-29 Super Tucano.
Talibanii au mai capturat și sute de vehicule Humvee, artilerie, dar și drone ScanEagle dezvoltate de Boeing.
#Taliban seized Blackhawks on #Kandahar airport pic.twitter.com/Uv9iIo1HDu
— C4H10FO2P (@markito0171) August 14, 2021
Se estimează că Forțele Aeriene Afgane aveau înainte de căderea Kabulului operabile aproximativ 167 de avioane și elicoptere. Se pare că 23 dintre acestea erau avioane de atac A-29, construite de brazilienii de la Embrarer, dar upgradate și modernizate de americanii de la Sierra Nevada. Forțele afgane dețineau și patru C-130 Hercules americane.
Departamentul Apărării din SUA nu a confirmat câte aeronave au fost capturate de talibani și câte au reușit piloții afgani să le ducă în țările vecine. În orice caz, situația e una extrem de îngrijorătoare pentru Washington.
Talibanii au capturat un arsenal american impresionant, dar nu prea au ce face cu el. Riscul e că Rusia sau China ar putea interveni
Un pilot afgan urcând într-un avion A-29 al Forțelor Aeriene Afgane. Imaginea e de pe aeroportul din Kandahar și datează din 2017. Sursă foto: US Air Force via Defense News
În pofida faptului că au capturat de la blindate, avioane de atac, drone, până la muniție, talibanii, pe lângă pozele pe care deja le-au postat, nu prea au ce face cu aceste echipamente.
Într-un interviu pentru Defense News, expertul Mark Kelly a precizat că talibanii nu au capacitatea de a opera asemenea sisteme avansate. Practic, pot cu greu ridica avioanele în aer, dar nu le mai pot duce în siguranță la sol. La toate acestea se adaugă incapacitatea talibanilor de a susține procese complexe de mentenanță pentru sistemele americane. Nu mai vorbim de imposibilitatea de a achiziționa piese de schimb.
Există însă desigur și posibilitatea ca piloții afgani să fie recrutați în noua armată talibană. Rămâne însă problema mentenanței.
Mai îngrijorător e însă că Rusia sau China ar putea interveni și cumpăra de la talibani aceste echipamente. Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă, întrucât state rivale ar putea avea cu ușurință acces la tehnologia americană, deși tehnologia de pe A-29 spre exemplu e departe de a fi de ultimă generație.
Pentagonul ar urma să distrugă acest echipament, dar încă ezită
În mod oficial Pentagonul nu a precizat dacă va lua măsuri pentru a distruge aceste echipamente.
Tot într-un interviu pentru Defense News, Bradley Bowman, fost pilot american de Black Hawk, care a operat inclusiv în Afganistan, a criticat în termeni foarte duri modul în care SUA s-au retras, dar crede că administrația Biden deocamndată se axează pe evacuarea tuturor cetățenilor americani și aliați din Afganistan.
Abia apoi, crede Bowman, SUA vor distruge prin lovituri aeriene echipamentele militare lăsate în urmă de către Armata afgană.
În cazul în care SUA ar demara în acest moment o operațiune pentru distrugerea arsenalului militar, aceasta ar periclita misiunile de evacuare și ar putea duce la uciderea a zeci de civili occidentali care încearcă să părăsească Afganistanul în aceste zile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News