De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front

Ionel Copcea |
Data publicării:
Corveta rusă Cyclone, din clasa Karakurt Project 22800. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Corveta rusă Cyclone, din clasa Karakurt Project 22800. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 21.12.2024, în portul Kaspiysk din Marea Caspică, s-a desfășurat o ceremonie solemnă de acceptare în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse a navei mici purtătoare de rachete (MRK) Tucha, Proiect 22800.

“Prin ordin al comandantului-șef al Forțelor Navale, MRK Tucha a fost inclusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN)”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

Potrivit datelor oficiale prezentate de reprezentanții ruși, navele Proiect 22800 din clasa Karakurt sunt dotate cu un complex universal de rachete cu opt celule, care poate întrebuința rachete de croazieră Kalibr și Onyks.

Rachetele Kalibr au fost dezvoltate de concernul de apărare antiaeriană Almaz-Antey, iar rachetele Onyks de societatea NPO Mashinostroienya (parte a corporației Armament tactic de rachete).

De asemenea, în dotarea MRK din clasa Karakurt se mai află o instalație de artilerie automatizată AK-176MA și lansatoare portabile de rachete antiaeriene Igla.

 

MRK Tucha este a patra navă Proiect 22800 din clasa Karakurt

 

2. Project 22... (project_22800_karakurt_46420000.jpg)

MRK Tucha a fost construită la Șantierul naval Gorki din Zelenodolsk. Înainte de primirea în compunerea Forțelor Navale, echipajul navei, împreună cu echipa de predare, au asigurat desfășurarea testelor de stat ale acesteia, care au avut loc în poligoane maritime din Marea Caspică.

După cum au informat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, Tucha este a patra navă Proiect 22800 din clasa Karakurt. Construcția acesteia a început pe 26 februarie 2019, iar lansarea la apă a avut loc pe 30 iunie 2023.

“Navele Proiect 22800 au fost dezvoltate de Biroul central pentru construcții navale Almaz din Sankt Petersburg. Acestea sunt nave multifuncționale purtătoare de rachete și artilerie destinate pentru zona maritimă apropiată. Navele de acest tip se disting, în primul rând, prin navigabilitatea lor ridicată. Baza armamentelor navelor din această serie este reprezentată de un sistem de rachete de înaltă precizie”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Comentariul autorului: Navale Proiect 22800 din clasa Karakurt sunt construite simultan în trei șantiere navale din Federația Rusă. Este vorba despre Șantierul naval Pella din Sankt Petersburg, care produce acest tip de nave pentru Flota din Marea Baltică, Șantierul naval Gorki din Zelenodolsk (pentru FRMN) și Șantierul naval Amur din Extremul Orient (pentru Flota din Oceanul Pacific). În curând, al patrulea șantier, respectiv Șantierul naval Estic, va produce două nave Proiect 22800 contractate pentru Flota din Oceanul Pacific.

 

Navele ruse din clasa Karakurt, vânate intens de ucraineni

 

3. -imagine fara descriere- (corveta_karakurt_rusia_77490500.jpg)

În total, pentru dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse, este planificată construirea a 18 nave mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt. Șapte dintre acestea vor face parte din Flota din Marea Baltică, cinci din FRMN și șase din Flota din Oceanul Pacific.

Până în prezent, trei nave de acest tip, respectiv Mytishchi (fostă Uragan), Sovetsk (fostă Typhoon) și Odintsovo (fostă Shkval), au fost livrate și se află în exploatare la Flota din Marea Baltică.

De asemenea, alte patru nave au fost produse pentru FRMN. Prima dintre acestea, Tsiklon, a fost introdusă în dotarea flotei pe 12.07.2023, făcând parte din Brigada 41 Vedete Purtătoare de Rachete din Sevastopol.

Ulterior, nava a fost lovită în timpul unui atac cu rachete ATACMS executat de Forțele Armate ale Ucrainei. Deși surse ucrainene și occidentale susțin că nava a fost scufundată, partea rusă afirmă că aceasta a fost doar avariată și urmează să fie restaurată.

Cea de-a doua navă, Askold, a fost avariată în timp ce se afla în portul Kerchi, tot de o rachetă lansată de militarii ucraineni. Aceasta se afla în teste pe mare și nu apucase să fie introdusă oficial în dotarea FRMN. Oficialii ruși susțin că nava se află în reparații.

 

De frica dronelor ucrainene rușii și-au mutat navele din clasa Karakurt în Marea Caspică

 

4. Drona mari... (1-us-navy_95936900.jpg)

După experiențele nefericite cu primele două nave din această clasă, reprezentanții FRMN au decis să mute testarea noilor nave din clasa Karakurt în Marea Caspică, unde se pare că acestea sunt menținute și după introducerea în dotare. Astfel, a treia navă proiect 22800 destinată FRMN, Amur, a finalizat testele și a fost predată Forțelor Navale pe 26.08.2024. Acesteia i s-a alăturat acum cea de-a patra navă, respectiv Tucha.

Cea de-a cincea navă Proiect 22800 destinată FRMN, Taifun, a fost lansată la apă pe 07.05.2024 și urmează să fie livrată în luna decembrie 2025.

Probabil că, de frica dronelor maritime și a rachetelor ucrainene, Federația Rusă va menține, cel puțin pentru o perioadă, noile nave din clasa Karakurt în Marea Caspică.

Trebuie precizat însă că, având în vedere bătaia de peste 1.500 de kilometri a rachetelor de croazieră Kalibr, navele vor putea fi întrebuințate pentru executarea de atacuri asupra Ucrainei și din Marea Caspică. După cum este cunoscut, anterior, nave de luptă ale Flotilei din Marea Caspică, dotate cu rachete de acest tip, au lovit ținte atât de pe teritoriul Siriei, cât și de pe teritoriul Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel