De data aceasta traseul dronei ruse nu lasă urmă de îndoială: Rusia a țintit deliberat spațiul României. Destabilizarea României, în prag de alegeri?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori”, a fost mesajul trimis de sistemul RO-ALERT locuitorilor din orașul Constanța. Ministerul Apărării Naționale avea să confirme la scurt timp că „un obiect de mici dimensiuni” a intrat în spațiul aerian al României.

E vorba cu siguranță de o dronă. Nu ar fi primul incident în care o dronă rusă violează spațiul aerian, dar de data aceasta avem o premieră ce duce la o escaladare periculoasă. 

Drona se pare că a intrat în spațiul României în zona localității de la litoralul Mării Negre, Eforie Nord.

Se întâmpla ieri, în jurul orei 17:00. Drona a intrat 14 kilometri în interiorul României.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.

Violarea spațiului aerian românesc a pus pe jar aviația militară română și cea aliată. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională. Astfel, două avioane F-16 Fighting Falcon românești și două avioane spaniole F-18, care efectuează Poliție Aeriană în România, au decolat imediat.

2. F-16 Fight... (f-16-romania-fortele-aeriene_61374300.jpg)

F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

 

Acum e fără ecihvoc: Rusia a țintit deliberat spațiul României

 

Profesorul Radu Carp, expert în spațiul ex-sovietic, a remarcat și el că de data aceasta Rusia a țintit deliberat teritoriul României.

Dacă în precedentele dăți când spațiul aerian al țării noastre a fost violat dronele intrau în România de pe direcția Ucraina, în contextul războiului rus de agresiune, de data aceasta au intrat direct din zona Mării Negre, fără nicio legătură cu luptele din Ucraina.

Coincidență sau nu, chiar în pre-campanie electorală.

„Drona rusească a țintit deliberat teritoriul Romaniei.

Nu a venit de pe teritoriul Ucrainei, ci de pe Marea Neagră.

De unde a pornit - vom vedea, deocamdată nu știm. Oricum ar fi, a fost primul act deliberat de provocare la adresa României din partea Federației Ruse. Care a fost scopul? A crea panică, surpriză, irațional. Exact în timpul campaniei electorale.

Din fericire, scopul - politic - nu a fost atins”, a transmis profesorul Carp prin contul personal de Facebook.

3. Dronă rusă... (drone-geran-2_34057900.jpg)

F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

Amintim că în septembrie o altă o dronă rusă a intrat în spațiul aerian al României în timpul unui atac masiv asupra porturilor dunărene ale Ucrainei. Din Ucraina însă, nu dinspre Marea Neagră, la Eforie Nord!

Drona a evoluat aproximativ 40 de minute la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri în teritoriul nostru și a fost atent monitorizată de două avioane F-16 Fighting Falcon ale României.

Incidentul de atunci a avut loc în noapte de sâmbătă spre duminică (7 spre 8 septembrie) când o dronă kamikaze, aproape sigur de tip Shahed, care are capacitatea să transporte o cantitate uriașă de explozibil, între 25 și 90 kilograme în funcție de model, a intrat 30 de kilometri în teritoriul României. Drona a fost atent monitorizată pe timpul zborului de două avioane de luptă F-16 românești care au rămas în aer o oră și trei sferturi, de la 2:25 la 4:08.

CITEȘTE ȘI: Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului. Gen. Crăciun: Probabil au fotografiat zona. Suntem testați

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel