De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare

Darius Muresan |
Data publicării:
Distrugătorul american USS Michael Monsoor, al doilea din clasa Zumwalt și un F-35 care zboară deasupra navei. Sursă foto: USS Michael Monsoor - DDG 1001 - Facebook
Distrugătorul american USS Michael Monsoor, al doilea din clasa Zumwalt și un F-35 care zboară deasupra navei. Sursă foto: USS Michael Monsoor - DDG 1001 - Facebook

USS Zumwalt e cel mai scump și mai modern distrugător construit vreodată, un proiect ce ar fi trebuit să vizeze înlocuirea în viitor a distrugătoarelor din clasa Arleigh Burke cu nave de ultimă generație. Clasa Zumwalt e cu adevărat impresionantă, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg.

În prezent, de mai bine de doi ani, americanii implementează pe distrugătorul USS Zumwaltsistemul hipersonic Conventional Prompt Strike (CPS), dezovltat de Locheed Martin. Însă finalizarea proiectului este puțin probabil să rezolve problemele legate de costurile ridicate și de dificultățile tehnice ale clasei Zumwalt.

Modernizarea, în valoare de 154,8 milioane de dolari, presupune înlocuirea sistemelor de 155 mm cu patru tuburi de lansare de 87 de inci destinate rachetelor hipersonice. Se estimează că nava va fi complet echipată cu CPS până în 2025.

Distrugătoarele din clasa Zumwalt vor putea lovi cu rachete rachetele hipersonice ce depășesc viteza Mach 5 (aproximativ un kilometru pe secundă). Fiecare dintre cele patru tuburi ale CPS va putea integra trei rachete Common Hypersonic Glide Bodies (C-HGB), considerate arme strategice convenționale care pot atinge orice țintă de pe planetă.

Zumwalt va fi în mod cert un distrugător extrem de performant. Problema însă e costul programului.

 

Zumwalt nu va mai continua în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare

 

2. Distrugăto... (uss-zumwalt-uss-michael-monsoor_98896800.jpg)

Distrugătoarele USS Zumwalt USS Michael Monsoor din clasa Zumwalt. Foto: U.S. Navy

Revista americană de specialitate National Interest scrie că planul era ca  Marina SUA să achiziționeze 32 de nave din clasa Zumwalt. Cu toate acestea, după ce proiectul a depășit cu mult bugetul și nu a îndeplinit așteptările privind performanța, Marina a renunțat la susținerea programului.

Marina a solicitat chiar Congresului să oprească livrările de nave Zumwalt și să prioritizeze producția de distrugătoare din clasa Arleigh Burke.

În final, doar trei nave Zumwalt au intrat în serviciu înainte ca producția să fie oprită.

E vorba despre USS Zumwalt, USS Michael Monsoor și USS Lyndon B. Johnson.

Sursa citată mai scrie că prețul total al dezvoltării a trei distrugătoare Zumwalt a fost de 24,5 miliarde de dolari – aproximativ 8 miliarde de dolari pe navă considerând indiferent de performanța navelor investiția ca fiind una „proastă”. Americanii se întreabă dacă nava de suprafață a costat prea mult pentru capacitățile pe care le oferă.

Mike Fredenburg, un cunoscut expert în securitate din SUA, într-o analiză pentru Nationa Review, arată că Zumwalt este „un dezastru neatenuat” și o „navă fără o misiune anume”. 

Distrugătoarele stealth din clasa Zumwalt au fost inițial proiectate pentru susținerea atacurilor terestre și navale, iar în acest sens au fost înarmate cu tunuri de 155 milimetri.

În cele din urmă americanii vor rămâne cu trei distrugătoare Zumwalt fără ca programul să fie dus la finalizare prin înlocuirea distrugătoarelor din clasa Arleigh Burke cu Zumwalt.

CITEȘTE ȘI: China copiază tot ce mișcă în SUA. USS Zumwalt, cel mai scump și modern distrugător construit vreodată, în variantă chineză (Foto)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel