De ce victoria Rusiei ar fi un dezastru pentru toată lumea. Trei decizii care dacă nu ar exista teamă să fie luate ar duce la victoria Ucrainei

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul premier Boris Johnson și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite a lui Johnson la Kiev, în timpul mandatului său. Sub Boris Johnson Marea Britanie a devenit unul din cei mai importanți aliați ai Ucrainei. Foto: Administrația
Fostul premier Boris Johnson și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite a lui Johnson la Kiev, în timpul mandatului său. Sub Boris Johnson Marea Britanie a devenit unul din cei mai importanți aliați ai Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Fostul premier britanic Boris Johnson e probabil printre puținii politicieni din vestul Europei care nu ezită nicio secundă în ceea ce privește implicarea lumii libere în înfrângerea Rusiei prin susținerea Ucrainei. Johnson a înțeles pericolul pe care îl reprezintă pentru Europa o Rusiei victorioasă și a atras din nou atenția cerând Alianței să nu facă niciun centimetru în spate și să fie mai incisivă în ceea ce privește susținerea Ucrainei. El a solicitat de asemenea să nu ne mai temem de „linii roșii” trasate de Moscova.

Căci de fapt chiar Rusia se teme de escaladare. Mai mult, fostul premier britanic a numit trei decizii care implementate rapid ar duce la victoria Ucrainei. 

Johnson a remarcat că în fiecare etapă a războiului, Occidentul a refuzat inițial Ucrainei arme precum tancuri, avioane sau rachete. De ce? Un singur argument: Teama de escaladare. Dar anii de război ne-au arătat că Rusia nu are „linii roșii”.

2. -imagine fara descriere- (boris-johnson_speech_08052900.jpg)

Într-un text opinie publicat pe The Spectator și preluat de presa din Ucraina și internațională, fostul premier britanic arată că „zgomotul sabiei lui Putin s-a dovedit o prostie, pentru că, de fapt, el este cel căruia îi e frică de o escaladare. Dacă te îngrijorează cu adevărat „escaladarea”, atunci imaginează-ți ce se va întâmpla dacă Ucraina pierde acest război - pentru că adevărata escaladare va începe dacă Ucraina va pierde, o escaladare pe linia de graniță a fostului imperiu sovietic, inclusiv la granița cu Polonia, unde Putin crede că agresiunea poate da roade”, arată Johnson,

El a subliniat, de asemenea, că înfrângerea Ucrainei ar însemna o înfrângere catastrofală pentru NATO și a cerut sub orice formă prevenirea acestui scenariu.

 

Trei decizii pe care dacă nu ne-ar fi frică să le implementăm imediat ar duce la înfrângerea Rusiei

 

3. Photo sour... (ucraina-armata_28567600.jpg)

Boris Johnson a arătat trei direcții care ar trebui urmate pentru a evita scenariul unei Rusii victorioase în Ucraina, care ulterior să testeze Articolul 5 al NATO. În opinia sa acestea ar fi: Niciun compromis cu ocupantul rus, ucrainenii să poată lovi cu orice armă occidentală în adâncimea Rusiei și aderarea imediată a Ucrainei la NATO. Această ultimă decizie fostul premier o explică inclusiv din perspectiva implicării Alianței în conflict.

„Trebuie să revenim cu picioarele pe pământ iar prima decizie e să înțelegem că nu poate exista niciun compromis cu Vladimir Putin. Să renunțăm așadar la orice idee potrivit căreia ucrainenii vor face o înțelegere (n.r. - pace în schimbul teritoriilor). Există o singură alternativă iar ea e singura morală: Implementarea acestui plan pe trei direcții pentru victoria Ucrainei, similar cu cel pe care cred că președintele Zelenski îl va schița în SUA în următoarele zile”, transmite Boris Johnson.

Ulterior a doua decizie ar fi ca Occidentul, și în primul rând SUA, să permită Ucrainei să lovească cu toate sistemele de armament cu rază lungă de acțiune pe care le-a primit, în adâncimea teritoriului rus, concomitent cu înarmarea masivă a Ucrainei prin sistemul Lend-Lease, într-un pachet de asistență militară de jumătate de trilion sau chiar un trilion de dolari.

Lend-Lease este legea de împrumut și închiriere ce a fost promulgată de Franklin Delano Roosevelt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care dispunea vânzarea, închirierea sau împrumutarea oricărei categorii de mijloace militare tuturor țărilor a căror apărare era socotită vitală pentru apărarea Statelor Unite. 

„În al treilea rând și poate cea mai importantă decizie, trebuie să punem capăt incertitudinii care bântuie Ucraina încă de la finalul Războiului Rece și să oferim expresia finală destinului pe care poporul ucrainean l-a ales: Aderarea Ucrainei la NATO trebuie să aibă loc acum”, transmite Johnson.

4. -imagine fara descriere- (ucraina_nato_28990800.jpg)

Potrivit acestuia, Ucraina ar trebui să fie acceptată în NATO înainte de încheierea războiului, întrucât art. Articolul 6 al Tratatului de la Washington prevede că țările pot fi membre ale Alianței chiar dacă garanțiile de securitate nu se aplică tuturor teritoriilor lor recunoscute internațional. Astfel fostul premier britanic le răspunde celor care se tem că aderarea Ucrainei la NATO ar însemna atragerea Alianței într-un război mondial.

"Trebuie să facem acest lucru în următoarele câteva luni. Este cel mai important pas pe care îl putem face pentru a pune capăt acestui război teribil declanșat de Rusia”, a conchis Johnson. 

VEZI ȘI. Tudor Curtifan: Rușii au întors clepsidra către un război de mare intensitate, dar încă mai e timp să-i facem pe ei să se teamă de noi, și nu noi de ei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel