Erdogan nu a reușit să obțină victoria din primul tur și astfel vom avea un tur secund pentru prima dată în istoria Turciei. Pentru a tranșa victoria din primul tur erau necesare 50%+1.
Deși multe case de sondaj din Turcia prezentau o diferență de ecart mult mai mică între Erdogan și Kilicdaroglu, actualul președinte a reușit să se impună mult mai clar decât preconizau sondajele.
Mihai Isac, senior editor al agenției de presă Karadeniz Press, prezent într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a explicat faptul că mulți observatori greșesc când privesc politic spre Turcia din perspectivă eurocentrică.
Totodată, AKP - partidul prezidențial fondat de Erdogan, care a și câștigat alegerile cu 35.6%, într-o Alianță de partide naționaliste și islamice pe care o conduce, e departe de imaginea partidelor din România. AKP e un partid stat în stat care controlează nu doar aparatul de justiție, dar e implicat activ în mediul de afaceri și zona religioasă.
Acest lucru, explică Mihai Isac, a oferit un avantaj uriaș președintelui Erdogan împotriva unei opoziții unite, dar care nu a reușit să-i facă față.
Recep Tayyip Erdogan vs. Kemal Kilicdaroglu. Foto: The Washington Institute
„În Turcia opoziția nu e interzisă precum e în Rusia lui Putin, dar are un handicap major. Opoziția a câștigat alegerile în marile centre urbane, Ankara și Istanbul, dar mediul musulman conservator, nu cel radical, a votat foarte mult pro-Erdogan. A fost pentru prima dată când 4-5 milioane de tineri au votat pentru înrâia oară, iar o parte s-au îndreptat spre opoziție însă și spre Erdogan.
Noi în Occident veden Turcia și încercăm să o judecăm după anumite standarde europene, acolo este o mentalitate diferită de ceea ce noi consideră. Dacă ne uităm la diasporele turcești mari din Germania, Franța, Belgia, Olanda, vedem că această ideologie a fost transplantată. Comunitățile turcice din Germania sunt ghetoizate informațional și controlate informațional de AKP. Acest lucru și-a spus și cuvântul la aceste alegeri”, arată Mihai Isac.
AKP - un partid stat. Erdogan a aruncat totul în luptă pentru a supraviețui politic
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei
„AKP are o rețea foarte bine pusă la punct și în diaspora, inclusiv clerici musulmani turci finanțați de Direcția pentru Afaceri Religioase a guvernului turc au fost inclusiv acuzați de serviciile de informații germane că spionează comunitatea și exilații politici. Erdogan a luptat pentru supraviețuirea politică, a aruncat totul în luptă și asta explică acest succes”, a arată Mihai Isac care a amintit că opoziția unită a fost formată din șase partide politice diferite și cu multe neînțelegeri între ele, dar chiar și așa nu au reușit rezultatul sperat, mai mult, alegerile parlamentare fiind pierdute și ele.
„Erdogan a câștigat detașat primul tur și nu cred că spera să obțină din primul tur victoria. AKP nu e un partid precum PSD, PNL sau USR care se ceartă pe rețelele de socializare. AKP e un partid stat. Are fundații religioase care îi sprijină acțiunile, are asociații ale oamenilor de afaceri racordați la contractele publice”, a conchis Mihai Isac care a adăugat că Erdogan are un control total inclusiv asupra zonei religioase din Turcia iar în urma represiunii de după puciul din 2016 președintele Turciei și-a eliminat contracandidații din partid.
Urmărește podcastul complet în care Mihai Isac analizează alegerile din Turcia
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News