De ce un Iran nuclear este o linie roșie pentru Israel?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Afiș de propagandă în care sunt prezentate rachete iraniene / Foto: Agerpres
Afiș de propagandă în care sunt prezentate rachete iraniene / Foto: Agerpres

Serviciile de informații americane și agențiile ONU estimează că armele Republicii Islamice ar putea fi gata până la sfârșitul anului.

Incertitudinea în Orientul Mijlociu continuă. Marți, forțele militare israeliene au confirmat lichidarea lui Suhail Husein Huseini, comandantul cartierului general al Hezbollah, care, conform ultimelor informații, era o verigă cheie în transferul de arme iraniene către militanții șiiți din Liban și a servit ca unul dintre liderii de seamă a așa-zisului Consiliu al Jihadiștilor, conducerea întregii organizații Hezbollah.

În acest timp, forțele IDF și-au extins „operațiunile limitate, localizate și precise” în sud-vestul Libanului vecin și au însărcinat Divizia 146 a lor să distrugă infrastructura Hezbollah. Forțele militare de pe teren însumează acum aproximativ 15 mii de militari.

Premierul israelian le-a amintit dușmanilor săi din vecinătate că Israelul „continuă confruntarea”, ceea ce reprezintă un indiciu că guvernul său încă se pregătește în mod activ represalii pentru atacul iranian cu rachete, de săptămâna trecută, executat asupra orașelor și facilităților israeliene.

Temerile încă rămân: israelienii, aflați în avantaj după decapitarea Hezbollah, ar putea răspunde atacului iranian, lovind una dintre instalațiile nucleare iraniene - nucleul ameninţării existenţiale la adresa Israelului.

 

Programul nuclear, ultima armă a iranienilor împotriva Israelului

Reacția Israelului pare exagerată, mai ales dacă ținem cont de faptul că regimul de la Teheran susține constant că are doar un „program de cercetare și dezvoltare pe timp de pace” care „nu va fi în niciun caz folosit în scopuri de război” sau „împotriva vreuneia dintre țările din Orientul Mijlociu”.

Cu toate acestea, aproape nimeni nu crede în declarațiile Teheranului, nici agențiile internaționale însărcinate cu monitorizarea acelui program, cu atât mai puțin israelienii.

De luni de zile, apar constant avertismente că Republica Islamică este pe punctul de a genera suficient uraniu îmbogățit pentru a putea crea până la patru bombe nucleare până la sfârșitul anului în curs.

Succesul rapid și major al Israelului împotriva Hezbollah a slăbit considerabil influența Iranului în regiune. De asemenea, Teheranul a văzut că rachetele sale balistice nu reprezintă o amenințare pentru Israel.

În acest context, Republica Islamică ar putea încerca să obțină singura armă cu care poate distruge Israelul și ar putea grăbi dezvoltarea controversatului său program nuclear, cred experții, citați de Politico.

”Evenimentele din ultimele săptămâni îl vor împinge pe iranieni să-și reevalueze dramatic strategia de securitate națională”, este concluzia publicației.

 

Dacă experții sunt de acord în evaluarea faptului că Iranul este mai aproape de fabricarea unei bombe nucleare, cum se simt israelienii în această privință?

Regimul de la Teheran își ascunde cu succes instalațiile nucleare de inspectorii agențiilor ONU, dar cu siguranță agenții Mossad sunt bine familiarizați nu doar cu locațiile lor secrete, ci și cu etapa în care se află proiectele.

Până acum, cea mai serioasă obiecție față de o lovitură israeliană asupra programului nuclear al Iranului a fost teama de represalii din partea Iranului și a așa-numitei sale Axe de Rezistență. Hamas și Hezbollah sunt, practic, paralizate, atacurile Houthi sunt ineficiente, iar loviturile iraniene cu rachete balistice și-au arătat limitele.

Orice soluție vor adopta Israelul și aliații săi, trebuie spus că fereastra de oportunitate pentru a opri Iranul se închide în momentul în care instalațiile nucleare vor produce suficient uraniu îmbogățit. Din acel moment, regimul de la Teheran va putea muta combustibilul nuclear în locații secrete - în buncăre unde nici bombele americane sau israeliene nu mai ajung - și va dezvolta programul sau militar nuclear.

Iranul a declarat de multe ori că dorește eliminarea Israelului, iar o armă nucleară ar oferi Iranului capacitatea de a face acest lucru. Un Iran nuclear ar însemna, fără îndoială, un pericol existențial pentru Israel, dar și pentru întreaga regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel