De ce Ucraina cere cu disperare tancuri pentru a învinge Rusia? Mitul că tancurile sunt depășite de războaiele secolului XXI - spulberat în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În primii ani ai secolului XXI, strategii militari se gândeau la ceva de neconceput până atunci - tancurile deveneau oare inutile pe câmpul de luptă? Dronele, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente erau considerate armele viitorului. Încă din 2020, unii oficiali militari au considerat că Marea Britanie ar trebui să renunțe complet la tancurile sale. Dar, în primele zile ale anului 2023, și în timp ce Ucraina se gândește la o ofensivă crucială în primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă, Kievul se pregătește să se întoarcă din nou la echipamentele tradiționale şi face apel la statele occidentale să-i ofere ca asistenţă militară cât mai multe tancuri.

Conducerea Forţelor Armate Ucrainene cere de câteva săptămâni bune sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului. Disperați să contracareze forțele Moscovei și să străpungă linia frontului în locuri precum Luhansk și regiunea Zaporijjia, ucrainenii în roagă pe occidentali să le sprijine contraofensiva prin furnizarea de tancuri.

După luni de blocaj, statele membre NATO încep să înțeleagă importanţa unei strategii comune pentru sprijinirea Ucrainei. Astfel, SUA, Franța și Marea Britanie sunt angajate pentru prima dată în ultimele săptămâni, într-un efort comun, să furnizeze vehicule blindate către Forţele Armate Ucrainene.

Tanc britanic de tip Challenger 2. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Luând cuvântul luni în Camera Comunelor din Marea Britanie, Bernard Jenkin, un important parlamentar conservator, a declarat că războiul din Ucraina i-a demascat pe acei "comentatori la modă care dezavuează ideea că tancurile mai au vreo utilitate în războiul modern".

"Ucraina a arătat că blindatele sunt importante", a fost de acord secretarul britanic al apărării Ben Wallace.

Kievul susține că cele câteva vehicule angajate până acum de aliații occidentali trebuie să fie doar începutul și face presiuni pentru 200 până la 300 de tancuri și 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere.

Armata ucraineană folosește deja tancuri din perioada sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la ocupanții ruși. Dar, modelele occidentale pe care le doresc oficialii militari ucraineni ar oferi o schimbare radicală în ceea ce privește capacitățile de luptă, un plus înainte de o posibilă escaladare a ostilităților care este de aşteptat să aibă loc în primăvară.

,,Dacă Ucraina va avea vreo șansă să treacă la ofensivă, are nevoie de mobilitate - nu este suficient să aibă vehicule militare de tip Land Rover sau vehicule blindate de patrulare. Au nevoie de ceva care să poată distruge de la distanță tancurile rusești la'', a declarat pentru Politico un diplomat dintr-o țară din UE care ia în considerare donarea de tancuri către Ucraina.

"Ucraina va încerca să organizeze o a doua contraofensivă", a declarat Anthony King, profesor de studii militare la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: U.S. Air Force

Oficialii ucraineni se tem că sistemele de rachete multiple de tip HIMARS, care au devastat forțele rusești în timpul contraofensivei din toamnă anului trecut, se vor dovedi mai puțin eficiente de această dată, deoarece inamicul s-a îndepărtat mai mult de raza de acţiune a acestora pentru a evita să fie lovit - ceea ce face ca tancurile să fie mai necesare acum.

De asemenea, este posibil ca anul acesta să înceapă să se resimtă o scădere a numărului de rachete disponibile pentru sisteme HIMARS, a avertizat King, precizând că ucraineni vor avea nevoie de tancuri și vehicule de luptă.

Discuțiile dintre aliații NATO se accelerează după ce Franța a anunțat că va oferi Kievului vehicule de luptă AMX-10 RC, în mai puţin de două luni. Marea Britanie a confirmat la sfârșitul săptămânii trecute că intenţionează să trimită tancuri Challenger 2 în Ucraina.

Guvernele occidentale ar putea avansa noi angajamente înainte de reuniunea de vineri a miniștrilor apărării din țările aliate, care va avea loc la bază militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei.

Statele membre ale U.E din regiunile baltice și din Europa Centrală speră că o serie de angajamente individuale vor exercita presiuni asupra Germaniei pentru a permite altor națiuni să exporte tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

"Ucrainenii nu vor fi deosebit de îngrijorați de locul de unde provin [tancurile], atâta timp cât vin într-un volum suficient", a declarat un oficial occidental pentru Politico.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt conștienți de diferențele semnificative dintre modelele pe care le-ar putea primi din Occident.

Tancurile M1 Abrams fabricate în SUA are o putere de foc foarte mare, dar prezintă dificultăți la capitolul realimentare pe câmpul de luptă, deoarece motoarele lor cu turbină pe gaz consumă cantități mari de combustibil.

Și, deși modelul britanic Challenger 2 ar fi o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică folosite în prezent de forțele ucrainene, acestea nu sunt un rival pentru tancurile germane Leopard 2, care pot lovi cu precizie o țintă de mărimea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare.

Oficialii germani susțin că o decizie finală privind trimiterea tancurilor Leopard 2 va depinde în mare măsură de ceea ce decid să facă SUA și insistă că aliații au nevoie de un plan adecvat pentru a instrui forțele ucrainene în ceea ce privește operarea și întreținerea acestor tancuri. Acest lucru s-ar dovedi mai ușor dacă ar fi implicate mai multe țări.

Polonia și Finlanda și-au exprimat disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2, dar trebuie să aștepte undă verde din partea Germaniei. Helsinki a precizat săptămâna trecută că ar putea trimite o cantitate mică dacă alte țări ar fi de acord cu o abordare colectivă. Cel puţin declarativ, mai multe state plănuiesc să livreze tancuri pentru a răspunde nevoii forțelor ucrainene.

Yuri Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, a declarat că militarii ucraineni ar putea fi pregătiți să opereze tancurile occidentale "în câteva săptămâni și nu în câteva luni" și a îndemnat aliații să înceapă imediat instruirea soldaților ucraineni pe o serie de posibile noi echipamente.

"Cu cât începem mai repede antrenamentul, cu atât mai mult timp vom câştiga - pentru că așa cum a funcționat până acum, mai devreme sau mai târziu, orice tip de armament pe care l-am solicitat, l-am primit", a spus oficialul ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel