De ce trebuie contracarată China? Chifu: Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă infanteria dispensabilă - tactica Rusiei - ar fi replicată de China

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Ascensiunea și agresivitatea Chinei reprezintă marea provocare pentru NATO în viitorul apropiat și mediu. În pofida războiului de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina, China e de fapt superputerea care ar putea produce un cataclism la nivel mondial în cazul în care ar trece de la amenințări la acțiuni militare împotriva Taiwanului.

Pericolul e cu atât mai mare cu cât China revendică în cvasitotalitate Marea Chinei de Sud, existând divergențe teritoriale cu aproape toți vecinii ei.

China revendică aproape întreaga mare, prin care trec în fiecare an mii de miliarde de dolari în schimburi comerciale. Zona este revendicată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Mai mult, China ignoră hotărârea din 2016 a unui tribunal internaţional care a considerat fără fundament pretenţiile sale istorice. 

Tensiunile din jurul Taiwanului și îngrijorările cu privire la o criză mondială generată de o intervenție militară a Chinei în insulă sunt cu atât mai mari cu cât inclusiv liderul comunist Xi Jinping a declarat recent că problema Taiwanului va trebui rezolvată în „cursul vieții noastre”. 

În pofida războiului fără precedent declanșat de Rusia în Europa - cea mai mare criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial -, Federația Rusă rămâne un „pitic” economic în comparație cu China. Cu un PIB de 18 trilioane USD, China suflă în ceafă SUA a cărui PIB se ridică la 23 trilioane USD. În comparație, PIB-ul Rusiei, o țară cât un continent cu resurse enorme, e de doar 1.7 trilioane USD.

Și militar China investește enorm în tehnologii de ultimă generație, devenind practic a doua armată a lumii după SUA.

În aceste condiții alianțele AUKUS (alianță militară între Australia, Marea Britanie și SUA) și QUAD (alianța dintre India, Japonia, Australia și SUA) au ca scop îndiguirea Chinei și descurajarea ei pentru a nu recurge la acțiuni militare în regiune.

 

Tactica Rusiei privind infanteria dispensabilă, replicată de China? Gândirea militară ar fi aruncată în aer

 

2. Armata chi... (armata_chineza_china_18844600.jpg)

Armata chineză, sursă foto: Ministerul Apărării din China

În tot acest context, factorul uman e o nouă resursă importantă. 

Profesorul Iulian Chifu, expert în securitate și relații internaționale, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate și fost consilier de stat al premierului Nicolae Ciucă, atrage și el atenția asupra pericolului reprezentat de ascensiunea agresivă a Chinei în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania.

În acest sens e important de înțeles că alianțele QUAD și AUKUS din Indo-Pacific au scop defensiv și au obiectivul de a descuraja China să recurgă la aceeași măsură militară pe care Rusia a ales-o în Ucraina.

Iulian Chifu subliniază că în cazul în care China ar alege să recurgă la tactica Rusiei cu privire la „infanteria dispensabilă”, întreaga gândire militară la nivel mondial va fi dată peste cap.

„Gândiți-vă că Rusia a introdus la Bahmut ceea ce se numește infanteria dispensabilă. Adică oameni recrutați din închisori, din regiunile etnice îndepărtate, aruncați cu armament rudimentar în linia întâi pentru a identifica de unde se trage. Unde se află artileria, liniile ucrainene, pentru ca apoi să fie lovite. O altă utilizare a infanteriei dispensabile e ca în al Doilea Război Mondial, adică luarea cu asalt, în valuri, a tranșeelor ucrainene. (...) Cine își permite să introducă un asemenea element precum infanteria dispensabilă? Niciun stat democrat care respectă drepturile omului! Gândiți-vă, mutatis mutandis, că în față nu mai e Rusia cu 120 de milioane de cetățeni ci China cu 1.4 miliarde care ar utiliza tactica infanteriei dispensabile. S-ar arunca în aer toată gândirea militară”, arată Iulian Chifu.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic „DE CE RISCĂ RUSIA TOT PENTRU UCRAINA?”, unde profesorul Iulian Chifu analizează inclusiv ascensiunea Chinei

Youtube video image

 

China e o amenințare directă pentru lumea liberă

 

Profesorul Chifu explică totodată ce aduce nou pentru NATO summitul de la Vilnius în ceea ce privește definirea Chinei, stat care nu și-a respectat mai multe promisiuni, inclusiv angajamentul că nu va submina sistemul democratic al Hong Kong-ului.

„Dacă vă uitați la declarația finală a summitului de la Vilnius apar două lucruri noi. Saltul NATO la NATO global. Sunt cel puțin 15 locuri în care se vorbește despre amenințări și securitate globale, despre relevanța globală a NATO. Apare în declarație și legătura de securitate între zona Euro-Atlantică și cea Indo-Pacifică. Aici sunt relevate două elemente fundamentale: În primul rând că acțiunea Rusiei poate fi replicată de către China, că Rusia și China au un parteneriat strategic. Iar mai apoi SUA asigură și acum, o vor face și în cazul Indo-Pacificului, coloana vertebrală. E normal ca toate democrațiile care sprijină în chestiunea Ucrainei să o facă ulterior și în Indo-Pacific.  Mă aștept ca la summitul NATO de anul viitor să avem o consemnare și mai puternică a conceptului de NATO global, avem legătura între securitatea Euro-Atlantică și cea Indo-Pacifică și mai avem un al treilea element definirea Chinei”, arată profesorul Chifu.

„China nu e un inamic, dar există amenințări directe. E vorba de constrângeri, de capacitarea și confiscarea resurselor fundamentale pentru tehnologie, deturnarea lanțurilor de furnizori pentru a trece cât mai mult prin China, e vorba despre comportamentul în regiune. În Hong Kong angajamentul era că rămâne democratic iar Beijingul nu intervine. Ei bine, nu s-a mai întâmplat”, a mai precizat Iulian Chifu care a amintit de problemele majore cu drepturile omului în ceea ce privește comunitatea uigură din Xinjiang și problemele la fel de mari din Tibet.     

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel