Cauzele pierderilor sunt multiple, iar în general țin de faptul că rușii au aruncat în luptă tancurile și blindatele fără să le asigure o minimă protecție la nivel de infanterie sau aviație militară. Coloanele kilometrice de tancuri rusești din primele zile ale invaziei Ucrainei, au fost ținte sigure pentru sistemele antitanc Occidentale, iar multe imagini cu tehnică militară rusă distrusă au devenit virale în spațiul public.
Un exemplu sunt turelele aruncate în aer ale tancurilor rusești.
Jurnaliştii chinezi care treceau prin zona în care militarii ucraineni au deschis focul asupra forţelor ruse au surprins momentul în care un tanc rusesc a fost lovit atât de puternic de un proiectil, încât turela a sărit în aer, la mai bine de 100 de metri de sol, potrivit chinezilor.
#Ukraine: A Russian tank lost it's turret outside Mariupol on May 6th.
— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) May 11, 2022
According to the original source (Chinese Phoenix Television), it was a T-72B3 & was taken out 6km from the “humanitarian corridor” in the city. Quite curious that area was still harassed by UA forces. pic.twitter.com/lLG0pVpxyd
Generalul (r.) Grecu: Jumătate din treaba rachetelor antitanc occidentale e făcută de muniția tancului rusesc. 90% din fotografiile cu tancuri distruse sunt cu turela sărită
Turelă rusească sărită în momentul distrugerii tehnicii. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
O vină însă pentru imaginile de mai sus o poartă și industria rusă care din varii motive a schimbat constant designul tancurilor.
Generalul (r.) Dan Grecu, prezent la una din edițiile emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”, difuzată de DefenseRomania în fiecare vineri de la ora 11:00, a explicat problemele tancurilor rusești.
„Ei au și probleme cu tancul. Armata tanc reprezintă o forță pentru că are mobilitate, protecție și putere de foc. Toate trei sunt adunate într-un singur echipament. Doar că ei (n.r. - forțele armate ruse) au o problemă de design cu tancurile. Au diminuat turela pentru a ușura tancul, dar s-a micșorat și echipajul, sunt doar trei soldați. Nu au luat nicio măsură de protecție să separe, precum există la tancurile occidentale, combat camera, camera de luptă a echipajului, de magazia de muniție.
Mai mult, pentru a mări cadența de tragere au introdus un așa-numit carusel. E un fel de spirală pe care vin proiectilele și se face o încărcare automată. Acest sistem a micșorat și mai mult spațiul disponibil pentru echipaj. Aceste sisteme au fost implementate și la noile tancuri, de la T-72 până la T-90 ce au urmat. Nu cunosc la T-14 Armata, pentru că pe ele nu le-am văzut decât la defilare”, a comentat generalul (r.) Grecu.
Expertul militar a explicat că tocmai din această cauză majoritatea tancurilor rusești distruse de ucraineni au turela sărită.
„În momentul în care tancul este lovit, îi explodează și muniția. Adică jumătate din treabă o face racheta antitanc, iar jumătate propria muniție. Din această cauză ați văzut 90% din fotografiile cu tancuri rusești distruse în război, cu turela sărită de pe partea mobilă. Occidentalii știau această treabă încă de vremea Războiului din Golf”, a conchis generalul (r.) Grecu.
Emisiunea integrală Obiectiv EuroAtlantic, în care generalul (r.) Dan Grecu a analizat situația de pe front, tehnica rusă, dar și perspective de înzestrare a forțelor terestre române
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News