De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite

Tranzit de gaze naturale / GTS Ucraina
Tranzit de gaze naturale / GTS Ucraina

Nivelul de umplere a depozitelor subterane de gaze ale Ucrainei se apropie de 10%, iar țara vecină nu reușește să-și asigure consumul din producția proprie.

Serhii Makohon, fostul șef al Operatorului GTS al Ucrainei (Transgazul ucrainean), avertiza zilele trecute că Ucraina va rămâne fără gaz. ”Depozitele noastre se apropie treptat, dar sigur de nivelul de umplere de 10%”. Într-adevăr gradul de umplere al depozitelor Ucrainei se află la 10,99%, arată datele Gas Infrastructure Europe.

Problema este că producția internă nu reușește să asigure consumul mediu de gaz care - în zilele de iarnă cu zile normale - este de 110 milioane de metri cubi pe zi.

”Aproximativ 52 de milioane de mc de gaz pe zi sunt furnizate de producție, restul ar trebui furnizate de depozite și/sau importuri”, a menționat el.

Problema se complică dacă sunt înghețuri. Consumul poate crește până la 140-150 de milioane de metri cubi pe zi, iar depozitele se vor epuiza și mai repede.

 

Ucraina, nevoită să cumpere gaze la preț dublu față de cel din vară

 

Grupul Naftogaz a achiziționat de urgență aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze în Uniunea Europeană pentru luna februarie.

Tot Serhii Makohon anunță că Naftogaz, care a asigurat că va trece iarna fără importuri, a achiziționat de urgență de pe piața UE circa 150 de milioane de metri cubi de gaz.

„Este o veste pozitivă, pentru că fără importuri, riscurile unei ierni instabile cresc semnificativ”, a scris el.

„Și vestea negativă este că prețul la care Naftogaz a cumpărat de la comercianții străini a fost de aproximativ 28.000 UAH (670 de dolari)/mia de metri cubi fără TVA.

Astfel, potrivit lui Makogon, Naftogaz a cumpărat gaz la un preț aproape de două ori mai scump decât vara. În vară compania putea cumpăra gaz pentru import la 300-350 de dolari mia de metri cubi, scrie Makahon.

 

Cum stă România

 

Amintim că România a reușit un grad de umplere de peste 96% a depozitelor de gaze, adică peste 3 miliarde de metri cubi.

Capacitatea totală a celor şase facilităţi de stocare a gazelor naturale din România este de 3,1 bcm (miliarde metri cubi, n.r.), reprezentând 31% din consumul anual de gaze al ţării în 2022.

La data de 3 februarie 2025, în condițiile unei ierni mai reci decât cea de anul trecut, gradul de înmagazinare a scăzut până la nivelul de 44,64%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe.

În ultima săptămână (27 ianuarie - 2 februarie), gradul de umplere al depozitelor a scăzut de la 48%, la 44,64%.

Practic, acum se află mai puține gaze în depozite decât au fost înregistrate anul trecut, la începutul lui aprilie, atunci când gradul de umplere al depozitelor era de aproximativ 50%.

Cu toate acestea, oficialii din Ministerul Energiei declară că România are rezerve suficiente până la sfârșitul sezonului rece.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel