De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Atlantic Council
Photo source: Atlantic Council

Think tank-ul românesc New Strategy Center, în parteneriat cu Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), au organizat în această perioadă o vizită de informare la Oslo, eveniment la care au luat parte mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului și nu numai. Programul a vizat gestionarea războiului politic în contextul conflictului din Ucraina iar o componentă importantă abordată în contextul războiului hibrid a fost reziliența.

La program a luat parte și DefenseRomania iar în cadrul evenimentelor organizate s-a dezbătut modul în care Federația Rusă implementează operațiunile de război hibrid în Europa de Est, precum și în Nordul bătrânului continent.

În cadrul evenimentului „Hybrid Threats from the High North to the Black Sea: Challenging Times for NATO”, organizat la Cercul Militar din Oslo cu sprijinul Ambasadei României la Oslo au luat parte și numeroși ambasadori ai statelor aliate, aflați în misiune diplomatică în Norvegia.

În cadrul panelului, Daniela Munteanu, Coordonatorul Departamentului pentru Cercetare, în cadrul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) a expus modul în care acționează operațiunile de război hibrid și a subliniat faptul că nu există un „glonț de argint” pentru ca societatea să devină imună dezinformărilor, ci pentru a atinge dezideratul unei societăți reziliente e nevoie de muncă continuă.

1. Daniela Mu... (daniela-munteanu_03868500.jpeg)

Daniela Munteanu (E-ARC), foto: DefenseRomania via New Strategy Center

Experta a atras atenția și asupra faptului că e o mare vulnerabilitate faptul că mulți tineri se informează din social media, platforme folosite intens în operațiuni hibride de dezinformare.

„Studiile din ultimii ani relevă preferința persoanelor mai în vârstă pentru a se informa de la TV, spre deosebire de tineri, care își iau informațiile de pe platformele social media .Ceea ce e o problema mare. Social media nu a fost creată să informeze ci să vândă. Oamenii nu realizează acest lucru”, a explicat Daniela Munteanu.

Ea a subliniat că e un trend internațional ce face apel la conspirații, trend ce a migrat de la pandemie la război. Sursele care au răspândit dezinformare în perioada pandemiei, susținând că există o conspirație pentru controlul sau chiar exterminarea populației, au migrat parțial către manipularea informațională a societății cu privire la războiul din Ucraina.

Cu alte cuvinte teoriile conspiraționiste din perioada pandemiei au migrat către conspirații și narative de dezinformare legate de teme referitoare la războiul din Ucraina, începând cu invazia rusă din 2022.

Daniela Munteanu a explicat că obiectivul acestor campanii masive de fake news care se desfășoară mai ales în social media au ca scop tentative de a adânci ruptura dintre autorități și societate și să submineze empatia și imaginea pozitivă pe care românii o au față de Ucraina.

Ea a amintit că societatea română s-a mobilizat exemplar pentru a-i ajuta pe ucraineni, încă din primele zile ale invaziei.

În contextul în care propaganda rusă nu poate acționa direct în România, din considerente istorice mai mult decât evidente care nu fac obiectivul acestui material, operațiunile de război hibrid vizează crearea de haos, ură și rupturi tot mai adânci în societate împotriva valorilor democratice, mai punctează Daniela Munteanu.

3. Imagine co... (propaganda-rusia-invazie-ucraina_02506800.jpg)

Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

 

Reziliența, una din soluțiile pentru ca societatea să devină imună la dezinformare. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării

 

Reprezentanta E-ARC a precizat în expunerea sa din Oslo că din 2014 încoace, deci de la anexarea ilegală a Crimeei, ne confruntăm cu amenințări hibride tot mai mari, inclusiv de ordin politic. „Nu e suficient să înțelegem aceste fenomene, ci trebuie să dezvoltăm și reziliență”.

În acest sens Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) abordează din perspectiva rezilienței și tehnologiile emergente și disruptive.

„Una din provocări e să aducem împreună societatea și sfera guvernamentală într-o abordare care să fie una comună iar societatea să creeze reziliență împotriva amenințărilor”, arată această.  Iar pentru a atinge aceste deziderate E-ARC lucrează și cu parteneri internaționali.

„Nu există un glonț de argint în dezvoltarea rezilienței. Trebuie să acționăm în permanență căci dezinformarea este precum picătura chinezească”, a conchis Daniela Munteanu, arătând că în comparație cu Norvegia, unde încrederea în instituțiile statului e la un procent uriaș, în țara noastră, și din cauza problemelor istorice, ruptura între societatea civilă și autorități este mare, fapt ce reprezintă o provocare în plus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel