De ce sunt nemții atât de liniștiți deși rușii tocmai demontează un tanc Leopard 2A6 pe care l-au capturat în stare perfectă în Ucraina

Darius Muresan |
Data publicării:
Un tanc ucrainean Leopard 2A6 distrus și unul avariat la sud de linia frontului din localitatea Mala Tokmachka, regiunea Zaporojie. Sursa foto: WM BLOOD.
Un tanc ucrainean Leopard 2A6 distrus și unul avariat la sud de linia frontului din localitatea Mala Tokmachka, regiunea Zaporojie. Sursa foto: WM BLOOD.

Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.

Despre acest lucru publicația noastră a scris încă de la începutul lunii, când birorul de presă al celor de la Uralvagonzavod a confirmat, inclusiv cu imagini foto și video, cu mare fast, capturarea tancului german Leopard 2A6.

Exact cum menționa încă de atunci, specialiștii şi tehnicienii ruși din domeniul militar vor studia cu atenție designul tancului german Leopard 2, după ce vehiculul capturat a fost livrat la Uralvagonzavod pentru o examinare amănunțită. A

Iar acest lucru se întâmplă deja. O investigație jurnalistică a celor de la Defense News confirmă că tancul se află la uzina Uralvagonzavod. 

Fabrica de tancuri din Urali e cel mai mare producător de tancuri din lume. Aici rușii au produs peste 100.000 de tancuri de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Uralvagonzavod și cea mai mai modernă versiune a T-90, versiunea T-90M Proryv, care e de altfel cel mai modern tanc rusesc. Exceptând „fantoma” T-14 Armata.

Nu este clar când și unde au reușit rușii să captureze un tanc Leopard 2A6 în stare intactă.

 

De ce sunt nemții atât de liniștiți în timp ce inginerii ruși demontează bucată cu bucată tancul Leopard 2A6?

 

2. Un tanc de... (tanc_leopard_2a6_ucraina_capturat_de_rusi_21802100.jpeg)

Un tanc de fabricație germană Leopard 2A6, furnizat Ucrainei, a fost capturat de ruşi. Sursa foto: screenshot dintr-un material video publicat de Uralvagonzavod

Media și propaganda rusă s-au bucurat de capturarea tancului occidental și au folosit evenimentul ca atare. Deși are o vârstă de peste 20 de ani, Leopard 2A6 este însă considerat un tanc principal de luptă modern și eficient. Leopard 2A6 e superior tancurilor rusești în mai multe aspecte, de la rata de supraviețuire mai mare a echipajului până la tunul mai avansat sau sistemul de control al focului. Armura, tipul de obuze utilizate și chiar motorul sunt alte puncte forte.

În ciuda acestor aspecte nu e clar dacă tancurile primite de ucraineni au beneficiat de tehnologii sensibile. Unii experți sunt îngrijorați pentru că tancurile proveneau din stocurile Bundeswehrului și astfel ar fi putut integra astfel de sisteme.

Însă producătorul KNDS a declarat, pentru sursa citată, că nu e îngrijorat de posibilitatea ca rușii să copieze tehnologii pe care le-a integrat pe Leopard 2A6.

Nu vor fi ușor de copiat iar Rusia e foarte probabil să aibă deja o mare parte din informații oricum”, a declarat, sub protecția anonimatului, un purtător de cuvânt al companiei germane producătoare de Leopard.

El nu a dorit să spună dacă tancurile integrau tehnologii sensibile când au fost trimise Ucrainei sau astfel de tehnologii au fost îndepărtate.

„Rușii vor putea probabil să își dea seama de unele lucruri, dar e greu de spus ce”, a conchis oficialul.

Cu alte cuvinte ceea ce spun nemții e că inginerii ruși vor avea dificultăți mari să copieze tehnologia de pe Leopard 2A6, care oricum e veche de 20 de ani. Și, chiar dacă nu se spune, e foarte posibil ca stare de liniște să fie dată și de faptul că înainte de livrare multe tehnologii sensibile au fost îndepărtate.

3. Tanc Leopa... (1-leopard-2-a6-kmw-004_71429300.jpg)

Tanc Leopard 2A6

Până în prezent, 200 de tancuri Leopard 2 au fost livrate Ucrainei din diferite țări, inclusiv Germania, Polonia, Norvegia și Canada. Germania a furnizat 50 de tancuri Leopard 2A6, în timp ce Polonia a livrat 14 unități din același model. 

Nu știm dacă tancul capturat de ruși era german sau polonez.

Norvegia a furnizat 8 tancuri, iar Canada a trimis 4 tancuri Leopard 2A4. Alte 80 de tancuri din diverse surse, inclusiv Țările de Jos și Spania, sunt așteptate să fie livrate până la sfârșitul anului 2024. 

Conform unor rapoarte recente, aproximativ 30 de tancuri Leopard 2 au fost distruse sau avariate în luptă, iar 15 au fost capturate de forțele ruse. În plus, 10 tancuri au fost recuperate de forțele ucrainene în timpul contraofensivelor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel