Faptul că SUA dispun de cea mai puternică armată din lume nu este niciun secret. Acest lucru nu e confirmat doar de experți, ci și de tehnica militară americană, gradul de modernizare al armatei sau investițiile masive din domeniul apărării.
Dar acest lucru nu îți asigură neapărat victoria în cazul conflictelor militare. Într-o analiză publicată pe National Interest, Daniel L. Davis, militar în rezervă care a participat la conflictele Americii din ultimele decenii, explică de ce SUA nu mai reușesc să câștige războaie.
Iar unul din principalele motive este factorul politic: În opinia lui Davis, aproape fiecare administrație de la Bill Clinton încoace a adoptat o politică externă proastă. Fiecare guvern american a ordonat US Army să realizeze obiective care nu aparțin de zona militară ci mai degrabă de zona politică.
Daniel L. Davis a luat parte la un conflict, pentru prima oară, în cadrul operațiunii Desert Storm din 1990-1991. Atunci, George H. W. Bush a avut un obiectiv militar și politic cât se poate de clar: Îndepărtarea forțelor lui Saddam Hussein din Kuweit și eliberarea acestei țări. Războiul fost o adevărată demonstrație de forță a US Army. Daniel L. Davis își amintește că „am învins Armata Irakului rapid și am îndeplinit obiectivele trasate de președintele Bush (n.a. - George Bush senior) forțând forțele lui Saddam să se întoarcă în Irak. În câteva luni ne-am reîntors în bazele noastre iar la New York a fost organizată o paradă pentru a celebra încheierea războiului. Acesta a fost ultimul război pe care l-am câștigat și ultima dată când decidenții politici au emis obiective realizabile din punct de vedere militar și politic”.
Afganistan și Irak, un dezastru continuat de toate administrațiile americane
A urmat dezastrul din Afganistan și Irak. Ca răspuns la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, George W. Bush, a dat US Army o misiune clară și realizabilă: Eliberarea Afganistanului de focarul terorist și operațiuni militare împotriva regimului taliban. „Acest lucru a fost îndeplinit până în vara anului 2002, dar de aici a început declinul. În loc să urmeze exemplul tatălui său și să retragă trupele după încheierea cu succes a misiunii, George W. Bush a implicat încă cinci ani US Army în misiuni fără obiectiv”.
Daniel L. Davis amintește că a urmat invazia Irakului, în 2003, care a fost „un dezastru din toate punctele de vedere”. Chiar și după capturarea lui Saddam Hussein, forțele americane nu au primit niciun semnal din partea Washingtonului că războiul s-a încheiat, misiunea fiind un succes. Mai mult, soldații americani au fost antrenați în războaie de gherilă cu insurgenții.
Militarul american amintește că ulterior, în 2007, George W. Bush a implicat US Army într-un nou obiectiv în Afganistan: stabilizarea țării printr-un regim democratic care să respecte drepturile cetățenilor și să fie un aliat de încredere în combaterea terorismului. „Cu alte cuvinte, construirea unei națiuni”, scrie Davis care subliniază că asemenea obiective politice nu sunt un atribut al forțelor armate ci a decidenților.
Obama a înrăutățit situația, Trump a menținut trupele. În tot acest timp Rusia și China și-au întărit capacitățile militare
„Obama a înrăutățit problema din Afganistan (...) după a ce adăugat încă trei obiective pentru US Army: un efort militar pentru a crea condițiile unei tranziții, creșterea implicării societății civile și un parteneriat eficient cu Pakistanul. Primul ordin nu era realizabil din punct de vedere militar, în timp ce cel de-al doilea nu era un atribut al US Army”, a precizat Daniel L. Davis, care a amintit că administrația Barack Obama a implicat US Army și în conflictele din Libia și Siria fără să aibă un plan de viitor. (...) Ulterior, Donald Trump i-a urmat exemplul și a menținut trupele în Irak și Siria, și a susținut războiul din Yemen, fără să aibă nici el un obiectiv militar pe care să-l poată atinge”.
Militarul american conchide că US Army nu a reușit să înregistreze niciun succes de la războiul din Kuweit încoace întrucât liderii politici au trasat armatei obiective politice și sociale care depășesc atributul armatei americane.
„În afara de costul uriaș pe care l-am plătit inclusiv în sânge (...) am permis capacității noastre de război să se erodeze într-o perioadă în care potențialii noștri mari adversari, precum Rusia și China, și-au îmbunătățit capacitățile militare”, concluzionează soldatul american.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News