De ce și-a închis Turcia spațiul aerian pentru avioanele rusești cu destinația Siria

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 23 aprilie, în timpul unui turneu în America Latină, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu  anunța că țara sa își va închide spațiul aerian pentru zborurile militare și civile ruse către Siria, precizând însă că această decizie nu înseamnă că Turcia se alătură sancțiunilor antiruse, ci pur și simplu că a expirat acordul privind un coridor aerian între Moscova și Ankara, care era valabil doar 3 luni.

Perioada de valabilitate a expirat la sfârșitul lunii aprilie, iar Turcia nu intenționează să reînnoiască acordul, conform celor afirmate recent de președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologul său rus Vladimir Putin. Cavusoglu a subliniat că cele două țări au convenit că Rusia nu va folosi spațiul aerian turc pentru a-și transfera forțele în Siria.

 

Care sunt motivele deciziei?

 

Este clar că decizia Ankarei este legată de o serie de poziții care au luat o întorsătură mai serioasă în ultimele luni, iar una dintre acestea este noua operație militară a Turciei împotriva kurzilor, nu doar asupra grupărilor armate kurde din Irak, ci și a celor din Siria. Este clar că Ankara nu vrea ca Moscova să  i-o ia înainte în vreun fel.

Trebuie menționat că această operație, a treia a Ankarei împotriva kurzilor, se pare că nu este desfășurată cu acordul Washingtonului, deoarece este îndreptată parțial împotriva formațiunilor kurde loiale Forțelor Democratice Siriene susținute de SUA.

În încercarea de a stăpâni fervoarea militară a Turciei, se pare că Washingtonul a exercitat presiuni asupra acesteia să ia niște măsuri antiruse și, ca urmare, Ankara și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele militare și civile ruse.

Statele Unite în sine sunt interesate inclusiv de reducerea operațiilor militare ale Rusiei în Siria și se  pare că intenționează să deschidă un al doilea front în confruntarea cu Moscova, după cel din Ucraina.

În acest sens, pe 23 aprilie, Statele Unite au trimis un convoi de 35 de vehicule cu camioane încărcate cu muniție și provizii tehnice, precum și cisterne pentru a transporta petrol din zonele din Siria aflate sub control kurd.

Pe 25 aprilie, un alt convoi militar american a sosit pe aeroportul Khrab al-Jir din districtul al-Malikiyah al guvernoratului Al-Hasakeh. Potrivit unui corespondent al agenției siriene SANA, acesta era format din 36 de vehicule încărcate cu cutii, panouri de beton și generatoare, susținute de 4 vehicule blindate militare americane.

În încercarea de a-și consolida poziția în conflictul cu regimul sirian, se pare că Washingtonul și-a încurajat aliatul Israelul să lanseze atacuri militare pe teritoriul sirian. În dimineața zilei de 27 aprilie, rachetele israeliene au lovit zone de la periferia Damascului, al treilea astfel de atac în mai puțin de o lună.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Moscova ar putea redistribui forțele ruse și voluntari sirieni de la bazele Khmeimim și Tartus la propria operație din Ucraina.

Pe scurt, decizia Turciei de a-și închide spațiul aerian Rusiei este în întregime în concordanță cu interesele sale și ale Washingtonului.

 

Echilibru foarte precis

 

În ultimele luni, Turcia a încercat un act de echilibru foarte delicat, încercând să evite sabotarea propriilor interese prin antagonizarea Washingtonului sau Moscovei. A arătat Moscovei că pune în aplicare Convenția de la Montreux și face tot ce îi stă în putere pentru a preveni ciocnirile dintre NATO și forțele ruse în Marea Neagră

De asemenea, pe 26 aprilie a început o nouă rundă de discuții cu Moscova privind achiziționarea din nou a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400. Discuțiile au fost conduse de Ismail Demir, șeful industriilor turcești de apărare, care a declarat că Ankara nu dorește să-și oprească cooperarea cu Rusia în probleme de aprovizionare cu armament din cauza situației din Ucraina.

De remarcat, de asemenea, Ankara a îndemnat toate părțile implicate să rezolve criza de la Uzina Azovstal Steel, în special să evacueze civilii și militarii prinși acolo. Cu toate acestea, este clar că aceste inițiative nu sunt doar gesturi spontane sau motivate de considerente umanitare.

Turcia, împreună cu alți membri NATO, continuă să furnizeze regimului de la Kiev arme și alte echipamente militare. Printre acestea se numără dronele Bayraktar TB2, care au fost deja folosite în lovituri pe pământul rusesc.

Îngrijorarea Ankarei este de înțeles, deoarece luptătorii asediați în Azovstal Steel de soldații ruși, includ foarte probabil sute de mercenari din Turcia și Europa și instructori de rang înalt din țările NATO, care conduc operația militară de la Kiev în Donbas.

Astfel, nu ar fi în interesul Occidentului ca ei să cadă în mâinile Rusiei sau ca existența lor să fie cunoscută comunității internaționale, sugerând rolul provocator jucat de Washington și Bruxelles în războiul din Ucraina. Prin urmare, în ultimele zile, Occidentul a permis Ankarei să aibă un rol mai mare în reglementarea situației actuale.

 

Repercusiuni pentru relații

 

În ceea ce privește închiderea de către Turcia a spațiului său aerian pentru aeronavele rusești care se îndreaptă spre Siria, această decizie va avea cu siguranță un impact asupra dezvoltării relațiilor dintre Moscova și Ankara.

Este probabil ca Rusia să riposteze în mai multe moduri. Poate, de exemplu, să restricționeze importurile de fructe și legume din Turcia, sau să restricționeze numărul de turiști ruși care vizitează țara, întrucât 18% din bugetul național al Turciei provine de la turiștii ruși. Având în vedere problemele economice actuale ale Turciei, Ankara nu își poate permite să piardă această sursă de venit.

Moscova ar putea lua măsuri împotriva proiectului TurkStream, pe care Ankara îl promovează în încercarea de a înlocui Ucraina ca principal hub de gaze din regiune.

Rusia are multe alte surse de influență asupra Turciei, inclusiv în Asia Centrală, iar Ankara este conștientă de acest fapt, iar în ultimii ani a reușit să facă un act de echilibru atent pentru a evita pierderea sprijinului Moscovei.

De asemenea, trebuie amintit că Rusia nu va avea nicio problemă în a găsi rute alternative de zbor către Siria. Moscova poate muta toate proviziile necesare, inclusiv echipamente militare, prin Marea Caspică și Iran, care este bucuros să permită aeronavelor civile și militare rusești să-i folosească spațiul aerian 24 de ore pe zi în scopuri legate de operațiile militare comune ale celor două țări în Siria.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel