De ce se teme Rusia? Un mare mit privind „încercuirea”. Doar 6% din granițele terestre ale Rusiei sunt cu state NATO

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN via InfoRadar
Sursă foto: MApN via InfoRadar

Narativul rus cu privire la „încercuirea” Federației Ruse de către NATO e unul din cele mai invocate mituri de către Moscova. De fapt realitatea e cu totul alta.

MApN a avut o inițiativă lăudabilă pe platforma InfoRadar care are ca scop combatarea informațiilor false. E vorba de cinci mituri pe care MApN le-a demitizat și anume: NATO a promis Rusiei că nu se va extinde după terminarea Războiului Rece (fals), NATO este o alianță agresivă și reprezintă o amenințare pentru Rusia (fals), Ucraina nu poate adera la NATO (fals), NATO a încercuit și încearcă să izoleze Rusia (fals), Intervențiile NATO în fosta Iugoslavie, Kosovo și Libia dovedesc faptul că Alianța nu este defensivă (fals).

 

În pofida a ceea ce susține Rusia, doar 6% din granițele terestre ruse ating state NATO

 

În ceea ce privește așa-zisa încercuire a Rusiei, de care Moscova se plânge, MApN remarcă că doar 6% din granițele terestre ruse ating state NATO. Mai mult, Rusia are graniță cu nu mai puțin de 14 state. Dintre acestea doar 5 sunt membre ale Alianței.

„NATO este o alianță defensivă, al cărei scop este de a proteja statele noastre membre. Exercițiile și desfășurarile noastre militare nu sunt îndreptate împotriva Rusiei – sau a oricărei alte țări.

Acest mit ignoră și realitatea geografică. Doar 6% din granițele terestre ale Rusiei ating țările NATO. Rusia are granițe terestre cu 14 țări. Doar cinci dintre acestea sunt membre ale NATO.

În afara teritoriului NATO, Alianța are o prezență militară doar în Kosovo și Irak. Misiunea de menținere a păcii KFOR se desfășoară cu un mandat al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Misiunea derulată NATO în Irak nu presupune acțiuni de luptă, aceasta contribuind la efortul de combatere a terorismului și se desfășoară la cererea și cu acordul guvernului irakian, în deplin respect pentru suveranitatea Irakului. În schimb, Rusia are baze militare și soldați în trei țări – Georgia, Moldova și Ucraina – fără acordul guvernelor lor. De asemenea, Rusia a adunat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina și amenință că va invada această țară”, arată portalul InfoRadar al MApN.

 

Rusia se simte amenințată de NATO și avansează cereri inacceptabile

 

În baza narativului cu privire la așa-zisa amenințare a NATO, Federația Rusă a efectuat recent anumite solicitări inacceptabile către NATO, cereri pe care le-a numit „garanții de securitate”.

Rusia a solicitat oficial ca NATO să nu se mai extindă spre Est, fiind vizate Georgia și în special Ucraina, dar și revenirea la granițele din 1997 și demilitarizarea statelor care au aderat la Alianță după acest an.

Cererea vizează și România, în special scutul de la Deveselu, obiectiv strategic care e o țintă permanentă a narativului rus. Partea americană a respins cererile inacceptabile ale Moscovei, propunând în schimb vizite reciproce la obiective militare. 

Unii analiști consideră că așa-numitele „garanții de securitate” total inacceptabile pe care Moscova le-a formulat sunt de fapt un motiv pentru ca Federația Rusă să justifice o agresiune împotriva Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel