De ce se teme Rusia să trimită tancuri ultra-moderne T-14 Armata în cimitirul din Ucraina și apelează la varianta low-cost, tancul T-55

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul rusesc de generația a IV-a, T-14 Armata
Tancul rusesc de generația a IV-a, T-14 Armata

Războiul din Ucraina spulberat teoriile conform cărora tancul principal de luptă este istorie. Tancurile sunt folosite în continuare pe scară largă.

Înainte de Războiul din Ucraina, Rusia era țara cu cel mai mare număr de tancuri. Și acum este, dar are cu peste 2.000 de blindate mai puțin.

Cu toate acestea, Rusia nu aruncă în luptă tancurile T-14 Armata, care teoretic sunt vârful tehnologie militare ruse. Generalii ruși nu au încredere în ”invincibilitatea” noului blindat. Coloana veretebrală a armatei ruse rămân în continuare T-72, T-80, precum și cel mai modern tanc deplin operațional, T-90 Proryv.

 

Mitul tancurilor rusești T-14 „ invincibile”

 

Şeful structurii de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR/HUR) gen. Kirilo Budanov a vorbit, zilele trecute, la reuniunea anuală a Strategiei Europene de la Yalta, despre tancurile rusești T-14 „ invincibile” bazate pe platforma universală pe șenile ”Armata”.

Budanov susține că mitul din jurul acestui tanc mai există încă în Federația Rusă doar pentru că nu au participat încă la nicio bătălie.

Potrivit acestuia, cele mai noi tancuri rusești folosite în Ucraina rămân T-90 Proryv, dar care sunt destul de ușor distruse de dronele kamikaze obișnuite.

„ Nu a existat niciodată o utilizare a acestei tehnici ( tancul T-14 Armata). Au existat mai multe cazuri de utilizare a vehiculelor blindate Boomerang. Rămășițele lor pot fi văzute aici. Au ars cu toții... De fapt, totul este în flăcări. Arma-minune nu a fost creată niciodată”, a spus șeful GUR.

Budanov consideră că mult-trâmbițatele avantaje ale T-14 sunt supraevaluate, iar regimul de la Kremlin se teme de pierderi grave de imagine pentru industria sa de apărare, care nu ar mai avea succes la export cu noul tanc.

„Cred că T-14, când și-au dat seama că ar putea exista un efect devastator asupra atractivității în continuare la export a acestei mașini, nu a fost niciodată lansat pe front”, a adăugat ofițerul șef de informații.

 

Variante low-cost

T-54A (Model 1953) / flickr, Alan Wilson

În schimb, Rusia apelează la o măsură de compromis și reia producția tancurilor T-80, tancul dezvoltat și produs în ultima parte a epocii sovietice.

Mai mult, se apelează și la tancuri produse acum 60 de ani, în perioada Stalin, iar analistul David Axe, de la Forbes explică care sunt calculele rușilor.

Acesta este de parere că blindatele de epocă aduse din depozitele din Extremul Orient rus nu au nicio șansă într-o luptă de tancuri pe frontul din Ucraina. T-55 nici măcar nu are sistem de ochire care să-i permită lupta pe timpul nopții.

Scopul este cu totul altul: tancul T-55, la fel ca și cel al T-62, este folosit ca înlocuitor de obuzier, uneori cu doar o singură persoană la bord.

Doctrina rusă prevede că tancurile pot să funcționeze ca elemente de artilerie, atunci când situația o cere, iar acum chiar este cazul. Rușii au o imensă problemă cu artileria ucraineană care face prăpăd printre obuzierele Armatei ruse.

Foto: Tanc T-55 rusesc distrus în Ucraina. Tancul era echipat cu un sistem de protecție improvizat, de tip cușcă metalică. Photo credit: NMFTE @Telegram via Defence Express

”Tunurile ucrainene au scos în ultimul timp trei arme rusești pentru fiecare armă ucraineană. Rușii sunt knock-out”, notează Forbes, iar folosirea tancurilor T-50 ar putea crește protecția contra loviturilor, în timp ce ar permite rușilor să lovească cu obuze pozițiile adverse.

Rămâne de văzut dacă densitatea de echipamente (chiar și cele sovietice vechi de 60 de ani) și fortificațiile (nemaiîntâlnite de la al Doilea Război Mondial) vor fi cheia rușilor pentru oprirea ofensivei ucrainene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel