De ce s-a ”sucit” Rusia cu livrările de S-300 către Damasc

Victor Ionescu |
Data publicării:

Moscova a oprit proiectata livrare a unor sisteme aeriene defensive S-300 pentru Siria, după discuțiile Netanyahu-Putin, care au avut loc în urmă cu trei zile. Ministrul de Externe, Sergey Lavrov, anunțase săptămâna trecută, că Rusia este dispusă să trimită în Siria orice tip de armă solicită pentru apărare aliatul său, Bashar Al-Assad.

Ziarul Izvestia a anunțat vineri că negocierile pentru livrarea rachetelor S-300 în Siria au fost sistate, conform secretarului pentru cooperare tehnico-militară al președintelui Putin, Vladimir Kozhin.

Pentru moment, nu se poartă negocieri privind sistemul S-300, a spus Vladimir Kozhin, dar armata siriană va primi orice armament dorește.

Săptămâna trecută, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, anunța într-un interviu difuzat de BBC că loviturile aeriene executate de SUA împotriva regimului de la Damasc au făcut Rusia să-și reconsidere poziția privind livrările de armament către Bashar Al-Assad. Livrările de rachete fuseseră întrerupte în urmă cu câțiva ani, iar anunțul lui Lavrov îngrijora atât Statele Unite, cât și Israel-ul. După discuțiile între premierul Netanyahu și președintele Putin, Rusia a schimbat, din nou, discursul.

Ce ar putea explica aceste mișcări ale Rusiei?

Este foarte posibil ca anunțul lui Lavrov, privind începerea livrărilor de rachete în Siria, să fi fost doar o manevră înaintea negocierilor Putin-Netanyahu. Astfel, Rusia a ridicat o temă pe care nu avea intenția să o activeze, generând o miză a negocierilor de la Kremlin. Costurile pe care le suportă Rusia pentru a-și ajuta aliatul din Siria sunt foarte mari pentru o economie ineficientă, dependentă de exportul de materii prime, cum este cea a Rusiei. De aceea, furnizarea de tehnologie modernă, pe care Siria nu o poate plăti, este de evitat. Pe de altă parte, regimul lui Putin încearcă să își îmbunătățească imaginea, așa că și-a creat o ocazie de a se arăta conciliant, în contextul fierbinte declanșat de ieșirea Statelor Unite din acordul cu Iranul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel