De ce s-a prăbușit România cu aproape 5 poziții în topul celor mai puternice Armate din lume. În ciuda achizițiilor de armament modern

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon, photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
F-16 Fighting Falcon, photo source: Baza 86 Aeriană Borcea

În reputatul clasament al experților de la Global FirePower, unde sunt desemnate cele mai puternice armate ale lumii, clasament realizat pe un cumul majori de factori, România a căzut abrupt 4 poziții. Asta în ciuda investițiilor din 2024 și a contractelor semnate pentru înzestrarea armatei, în timp ce vecinii noștri au rămas constanți s-au chiar și-au îmbunătățit pozițiile.

Astfel, România a coborât 10 poziții ajungând pe locul 51 din 145 de țări evaluate. Clasamentul e dominat copios de SUA, urmată de Rusia, China, India, Coreea de Sud, Marea Britanie, Franța, Japonia, Turcia și Italia.

Stăm încă oricum mai bine decât toți vecinii noștri, cu excepția Ucrainei desigur. Ungaria e pe 55, Bulgaria pe 62 iar Serbia ocupă poziția 63. Moldova din păcate e la coada clasamentului pe locul 134 din 145 de forțe armate mondiale. Ucraina e pe poziția 20. 

În 2024 începusem anul pe poziția 47 la nivel mondial, fapt semnalat la vremea respectivă și de DefenseRomania. Deci o scădere de aproape 5 poziții. Deși în 2024 s-au făcut câteva achiziții importante.

Au fost semnate contractele pentru obuziere autopropulsate K9 Thunder din Coreea, obuziere ce vor fi produse de Hanwha Aerospace în România, compania demarând planurile privind ridicarea unei fabrici. A fost semnat și contractul pentru peste 1.000 de blindate 4x4 Cobra II, ce vor fi produse de turcii de la Otokar și nu în ultimul rând a fost demarată achiziția de F-35 Lightning II, ceea ce va fi cel mai scump contract din istoria Armatei României. 

E la fel de adevărat că s-a donat un sistem Patriot către Ucraina, dar în același timp printre cele mai importante sisteme de armament care au ajuns în țară din contractele în derulare se numără 16 avioane F-16 Fighting Falcon din cele 32 achiziționate din Norvegia.

Așadar, de unde scăderea de aproape 5 poziții?

 

De ce a scăzut România aproape 5 poziții în topul celor mai puternice Armate deși a semnat contracte importante iar noi sisteme moderne au ajuns în dotarea Armatei? Explicația ar fi una politică și nu militară

 

2. Armata Rom... (romania-armata-romana_63871900.jpg)

Armata României, defilând în timpul paradei militare cu ocazia Zilei Naționale. Foto: Forțele Terestre Române

Clasamentul Global Firepower se bazează pe analiza a peste 60 de factori, nu doar pe cele militare precum capacitățile forțelor terestre, aeriene și navale sau numărul de militari. Se analizează resursele economice și financiare, capacitatea industriei, precum și infrastructura. Demografia și deficitul sunt și ele luate în calcul.

Deși România a investit în modernizarea armatei, scăderea în clasament poate fi atribuită mai multor factori.

Îmbunătățirea capacităților militare ale altor țări ar putea fi unul din acești factori, dar și mai ales factorii menționați mai sus. 

Un aspect interesant e că Global Firepower indică un trend al statelor în clasament, trend care e reprezentat de trei indici: În creștere, în scădere sau stabil. În 2024 trendul României era stabil.

Azi, în clasamentul pe 2025 în care Armata României e plasată pe poziția 51 din 145 de țări analizate, trendul României este „în scădere”.

Așadar, scăderea în clasament a României poate fi explicată mai degrabă prin demografia în continuă scădere și mai ales prin deficitul bugetar, situația economică sau instabilitatea politică, toate luate în calcul de experții de la Global FirePower. 

CITEȘTE ȘI: Moment istoric: România are de azi completă a doua escadrilă de F-16: Escadrila 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel