De ce rușii nu bruiază mai puternic semnalele GPS în Ucraina. Cinci posibile explicații ale războiului electronic purtat de Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sisteme rusești de război electronic, imagine concept
EXCLUSIV
Sisteme rusești de război electronic, imagine concept

Forțele ruse au bruiat în mod repetat semnalele Sistemului de Poziționare Globală al SUA, atât ca parte a războiului său împotriva Ucrainei, cât și în diferite momente, bine alese, pe timpul activităților militare ale NATO în nordul Europei.

În pofida faptului că a demonstrat că are această capacitate, precum și că poate ajunge până la distrugerea fizică a sateliților, impactul Rusiei asupra funcționării GPS-ului în Ucraina nu a fost atât de puternic pe cât ne-am fi așteptat.

În mediul de analiză de specialitate au fost identificate mai multe cauze posibile pentru aceasta, foarte probabil decizia Kremlinului fiind luată pe baza mai multora dintre factorii enumerați în continuare.

 

Capacitatea de război electronic a Rusiei nu este atât de bună pe cât se crede

 

Forțele ruse au o reputație de-a dreptul descurajatoare când vine vorba de războiul electronic, iar rușii fac tot posibilul să-și întărească această imagine. La un moment dat, agenția de știri de stat Sputnik a afirmat că, prin utilizarea capabilităților de război electronic, forțele ruse “pot face portavioanele inutile”.

Însă, deoarece în conflictul din Ucraina forțele ruse au fost surprinzător de puțin capabile față de așteptările din acest mediu de luptă, s-a născut ideea că aceasta ar putea fi adevărat lor capacitate de a interfera cu GPS-ul.

Cei mai mulți nu sunt de acord cu această ipoteză, iar ca argumente sunt folosite exemplele repetate în care rușii au blocat semnalele GPS în nordul Norvegiei, din poziții aflate departe de graniță. Mai mult, se arată că în unele cazuri acest bruiaj a fost atât de precis încât semnalele folosite de sateliții rusești GLONASS, deși au frecvențe foarte apropiate de cele ale GPS-ului, nu au fost afectate.

De asemenea, se consideră că Rusia a demonstrat chiar capacitatea de a imita semnalul GPS. Utilizatorii din centrul Moscovei au semnalat că își găsesc adesea echipamentele afișându-le în mod fals că sunt localizați într-un aeroport de lângă Moscova. Iar același lucru, susțin unii observatori, este valabil în multe zone de pe coasta Mării Negre și, de regulă, în locuri în care se găsesc înalți oficiali guvernamentali.

Această ipoteză ridică și mai tare întrebarea de ce rușii nu blochează, totuși, GPS-ul în Ucraina.

 

Trupele ruse au nevoie de GPS-ul american

 

Susținătorii acestei idei arată cu degetul către avioanele de luptă rusești doborâte, care au receptoare GPS lipite pe afișoarele de bord.

Sistemul satelitar de navigație rusesc GLONASS și sistemul terestru de radionavigație Chayka sunt ambele disponibile pentru utilizare în Ucraina. Cu toate acestea, se pare că nu există suficiente receptoare compatibile cu aceste sisteme pentru a echipa toate forțele ruse.

Fiind primul sistem global de navigație prin satelit din lume, receptoarele GPS au devenit atât numeroase, cât și ieftine. Receptoare GPS accesibile și niște bandă adezivă par a fi soluția de rezervă pentru militarii ruși mai prost echipați.

De asemenea, sistemul GPS stă la baza unei infrastructuri diversificate. Telecomunicațiile, internetul, rețelele electrice, sistemele de control al mașinilor etc. se bazează pe GPS. Forțele ruse ar putea dori să protejeze infrastructura critică a Ucrainei în beneficiul și utilizarea lor. Atacurile prelungite și larg răspândite asupra semnalelor GPS ar putea cauza probleme grave de infrastructură, cu dezavantaje strategice pe termen lung mai mari decât ar putea fi compensate de câștigurile tactice temporare.

 

Sistemele de bruiaj GPS de mare putere sunt ușor de descoperit și neutralizat

 

Orice emisie de frecvență radio puternică și constantă poate fi ușor de localizat și atacat. Multe sisteme au rachete special concepute pentru a intercepta și distruge emițătoarele de bruiaj. Chiar și fără astfel de arme, goniometrele pot determina cu ușurință poziția unui emițător și pot facilita un atac de artilerie sau un bombardament aerian.

Utilizând ponderat sistemele de război electronic, limitând puterea și timpul de emisie al acestora, comandanții ruși ar putea avea în vedere evitarea descoperirii poziției complexelor cu care bruiază GPS-ul.

 

Ucraina ar fi oricum mai puțin afectată

 

În timp ce Ucraina obține și folosește din ce în ce mai multe arme occidentale, dintre care multe folosesc GPS-ul, are și stocuri uriașe de arme din epoca sovietică. Acestea nu se bazează pe GPS și sunt probabil neafectate de majoritatea, dacă nu de toate, formele de război electronic.

De asemenea, forțele ucrainene sunt probabil mai puțin dependente de sistemele sofisticate de comandă, control și comunicații utilizate de armatele occidentale. Astfel, bruiajul GPS, care foarte probabil ar perturba funcționarea trupelor americane și NATO, are un impact mult mai mic asupra forțelor ucrainene.

 

Păstrarea celor mai bune capabilități pentru a fi folosit împotriva SUA și NATO

 

În pofida locației conflictului, Ucraina nu este inamicul de care Kremlinul este cu adevărat îngrijorat, Preocupările Rusiei se concentrează pe SUA și NATO.

Introducerea în teatrul de operații din Ucraina a celor mai performante și puternice complexe electronice ruse ar permite occidentalilor să ia contact și să studieze tehnologia, tehnicile, tacticile și procedurile de utilizare ale acestora. Iar acest lucru ar facilita dezvoltarea contramăsurilor sau contra-contramasurilor electronice, care pot face armele mai puțin eficiente în conflictele viitoare.

Kremlinul a decis, probabil, să țină în rezervă cele mai bune capabilități de luptă împotriva GPS-ului pentru a fi folosite ulterior împotriva forțelor mai puternice și a țintelor mai importante.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel