De ce Rusia eșuează în distrugerea sistemelor americane HIMARS care fac ravagii în rândul trupelor ruse din Ucraina

Sisteme HIMARS
Sisteme HIMARS

Propaganda rusă încearcă din răsputeri să justifice eșecul Armatei ruse de a distruge lansatoarele multiple M142 HIMARS, care fac ravagii în rândul ocupantului rus în Ucraina.

SUA au donat Ucrainei sisteme M142 HIMARS care, împreună cu obuziere M777 sau lansatoare M270, au contribuit decisiv la stoparea ofensivei ruse, la preluarea inițiativei de către Armata ucraineană și la contraofensiva care a urmat în est (Harkov) și sud (Herson).

Portalul de propagandă militară rusă Avia.pro a publicat un material cu privire la HIMARS, preluat și de presa internațională, în care justifică succesul lansatoarelor multiple prin faptul că americanii ar fi dezvoltat rachete care își schimbă traiectoria și păcălesc sistemele de contrabaterie rusești, fapt ce face dificilă identificarea pozițiilor și distrugerea HIMARS.

O analiză a Business Insider, care citează experți occidentali, contrazice ipoteza aceasta. Mai degrabă succesul HIMARS se datorează incompetenței Armatei ruse.

Sursa citată a solicitat un punct de vedere și Lockheed Martin, după materialul apărut pe bloggul militar rusesc, dar gigantul american nu a oferit un răspuns.

Samuel Cranny-Evans, expert militar al think tank-ului Royal United Services Institute din Marea Britanie, precizează pentru Business Insider că motivul real pentru care HIMARS fac ravagii prin trupele ruse din Ucraina e de fapt incompetența Armatei ruse și slaba ei pregătire.

În contextul în care nu există sistem imbatabil iar Armata rusă dispune de sisteme care ar putea contracara inclusiv HIMARS, eșecul se datorează și proastei pregătiri a rușilor, nu doar a mobilității excelente și a sistemelor americane.

Expertul explică faptul că rușii nu au suficiente radare de contrabaterie performante pentru a acoperi întregul front și astfel capacitatea de monitorizare e limitată.

Potrivit lui Evans, radarele de contrabaterie oferă o locație aproximativă a sistemului inamic, iar mobilitatea HIMARS, care se deplasează constant, mai ales după lansare, îngreunează misiunea rușilor. 

Expertul spune că pentru a avea o șansă, Armata rusă trebuie să lovească imediat după detectarea unei posibile lansări a HIMARS, dar structura de comandă a Rusiei și procedurile militare sunt prea lente pentru a face acest lucru.

„Rușii par să fie angrenați într-un proces foarte lent de țintire și lovire (...) Dacă nu vor lovi imediat poziția în care se bănuiește că e un sistem HIMARS după lansare, nu vor putea distruge sistemele”, conchide Evans.

CITEȘTE ȘI: Artileria rămâne „regina”. SUA îndeamnă Europa să se conecteze prin grupuri regionale de artilerie modernă ca urmare a războiului din Ucraina

 

HIMARS, vedeta câmpului de luptă din Ucraina

 

2. HIMARS / F... (himars-armata-sua--aaron-ellerman_87427500.jpg)

HIMARS / Facebook - Armata SUA, Aaron Ellerman

Ucraina deține în prezent 16 sisteme HIMARS și 10 lansatoare M270, donate de SUA. Americanii au anunțat recent că vor livra încă 18 sisteme HIMARS.

Astfel, autoritățile americane pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate Ucrainene, în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

În acest nou pachet SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei alte 18 sisteme de tip HIMARS.

Ucraina deja folosește în număr mare aceste sisteme.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.

Însă sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km. 

CITEȘTE ȘI: Militarii ucraineni i-au păcălit din nou pe ruşi (Foto/Video). După celebrele HIMARS din lemn a venit şi rândul unui sistem Buk pe post de momeală

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel