De ce România păstrează încă Delfinul deși submarinul nu va mai intra niciodată în submersiune. Motivul principal nu e antrenamentul

Darius Muresan |
Data publicării:
Submarinul Delfinul. Foto: Centrul de scafandri
Submarinul Delfinul. Foto: Centrul de scafandri

Delfinul, singurul submarin românesc pe care îl are România, se află la chef fără să mai existe posibilitatea de a mai fi operabil vreodată. Și atunci, în așteptarea achiziției de noi submarine, de ce mai păstrează Marina submarinul Delfinul?

Submarinul Delfinul se află la cheu din 1996 deoarece acumulatorii motorului sunt epuizați. E o certitudine că Delfinul nu va mai intra niciodată în imersiune.

Deși în 1999 submarinul putea fi modernizat și s-ar fi putut înlocui bateriile, modernizarea sa nu mai renta, Delfinul fiind și singurul din clasa sa din dotarea Marinei noastre.  Mentenanța (sovietică) nu mai putea fi însă făcută, iar costurile de modernizare și de aducere la standarde NATO ar fi fost uriașe.

Azi e clar că Delfinul nu va mia fi operaționalizat vreodată. Are tehnologie veche, de tip rusesc iar modernizarea cu schimbarea majoră a echipamentelor ar fi foarte costisitoare.

 

Și atunci de ce mai păstrează România submarinul Deflinul? 

 

2. Submarinul... (submarinul-delfinul_72684400.jpg)

Submarinul Delfinul, sursă foto: Forțele Navale Române

Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea, fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, în cadrul unei ediții a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a explicat motivele.

Într-adevăr cum intuiește toată lumea Delfinul folosește ca submarin de antrenament pentru Marină, dar pe lângă acest aspect contraamiralul (r.) Ciorobea explică faptul că având un submarin, chiar dacă nu e operațional, România are acces la informațiile în mediul subacvatic. 

„La bordul submarinului Delfinul s-a menținut un nucleu de cadre militare. În jurul acestui nucleu se poate construi primul echipaj pentru viitorul submarin. Toți acești oameni știu ce înseamnă acțiunea într-un submarin, concepția de a lucra și a aduce acțiuni la bordul navei, rămânând doar adaptarea pe tehnica cu care va fi dotat viitorul submarin achiziționat și specificațiile inerente pe care le are nava.    

Amintim că în această lună Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.

Totodată, în vara anului trecut România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. Forțele Navale Române, cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei române, așteaptă cu interes această achiziție.

Valoarea estimată a achiziției e de aproximativ 500 de milioane de euro. Experții navali atrag însă atenția că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine.

Încă de când eram în activitate se ridica probleme de ce mai ținem submarinul Delfinul? Îl păstrăm deoarece NATO ia decizii privind mediul submarin alături de statele care dispun de astfel de tehnică. Fără Delfinul am fi scoși din cauză. Având cel puțin un submarin, România poate ridica obiecții pentru orice decizie care se ia la nivel mondial cu privire la ceea ce se întâmplă în mediul submarin. Cu alte cuvinte beneficiem de informații”, a explicat fostul locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel