De ce ne temem de o înfrângere categorică a Rusiei și de destrămarea ei. Argumentul armelor nucleare: „Oare nu sunt deja în mâini greșite?”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Încă de la începutul invaziei la scară largă împotriva Ucrainei , invazie neprovocată declanșată în februarie 2022 de Federația Rusă, marile puteri militare din Occident au acționat treptat și prudent: Ucraina a beneficiat de sprijin, dar nu într-o măsură în care ar fi putut să înfrângă militar Rusia, ci în una în care i-a permis să reziste. 

Războiul a început de fapt în martie 2014 odată cu anexarea ilegală a Crimeei. Însă din 2014 până în 2022 acțiunile pe care „lumea liberă” le-a întreprins nu au contribut deloc la descurajarea Rusiei. Dimpotrivă. 

Mai mult, nici după 2008, invadarea Georgiei, marile puteri nu au reușit să împiedice ascensiunea imperialismului rus. Azi, la mai bine de doi și jumătate de la invadarea Ucrainei, Occidentul ezită în a defini nu doar victoria Ucrainei, dar ezită temător în a călca pedala accelerației pentru înfrângerea Federației Ruse. 

2. Un tanc al... (tanc-distrus-ucraina-rusia_77710100.jpg)

Un tanc al Rusiei, distrus de un sistem antitanc în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

La Paris, Berlin, Londra sau Washington aceste concepte au parcă viziuni diferite.

Principalul argument invocat de experți și lideri politici e reprezentat de teama că o înfrângere militară categorică a Rusiei ar duce la destrămarea Federației Ruse iar masivul arsenal de arme nucleare ar putea ajunge în mâini greșite. Cine și-ar dori, spre exemplu, o Cecenie nucleară? În acest sens liderii occidentali preferă să vorbească mai des despre epuizarea și înfrângerea Rusiei în Ucraina, decât de o înfrângere militară și politică totală a regimului lui Vladimir Putin. 

De aici și ezitarea Occidentului, în ciuda resurselor net superioare pe care le deține în comparație cu Federația Rusă.

Despre argumentul armelor nucleare și destrămarea Federației Ruse a vorbit și Maia Otarashvili, expertă în cadrul think tank-ului american Foreign Policy Research Institute (FPRI). Aceasta a fost prezentă în România și a luat parte la cea de-a opta ediție a conferinței internaționale „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizată de reputatul think tank român New Strategy Center, eveniment la care DefenseRomania a fost partener media.

Iar opinia ei diferă. Ea se întreabă dacă, nu cumva, armele nucleare sunt deja în mâini greșite, în contextul în care Vladimir Putin folosește armele nucleare ca element de șantaj. Nu mai trebuie să amintim nici faptul serviciile occidentale au transmis că Rusia a fost la un centimetru distanță de a utiliza arme nucleare tactice în timpul contraofensivei de succes ucrainene din toamna lui 2022, dar a fost întoarsă din drum de China.

„E necesar să înțelegem că da, ne-am bucura dacă Ucraina ar câștiga, dar nu aud suficient de des că Rusia trebuie să piardă și suntem pregătiți să o vedem înfrântă. Să ne pregătim pentru o lume în care Rusia a suferit o înfrângere clară și decisivă.  Sunt multe motive pentru care liderii occidentali nu vor să vadă regimul Putin colapsând.

Dar cred că nu ar trebui să punem semnul de egalitate între pacea din Ucraina și destabilizarea Rusiei din interior. Un singur argument ne-a rămas: Da, destrămarea Rusiei lui Putin poate însemna că armele nucleare vor ajunge pe mâini greșite. Dar eu mă întreb dacă nu cumva armele nucleare ruse sunt deja pe mâini greșite? De câte ori nu au fost invocate ca o amenințare? Trebuie să ne privim în oglindă și să înțelegem că acțiunile noastre au girat realitatea lui Putin și nu realitatea pe care într-o manieră declarativă o susținem, o realitate în care toate viețile contează” -  Maia Otarashvili, expertă americană în cadrul think tank-ului american Foreign Policy Research Institute (FPRI).

 

Crimele de război ale Rusiei în Ucraina nu trebuie iertate

 

3. Sursă foto... (ucraina-crime-de-razboi_53330800.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Maia Otarashvili a răspuns totodată și întrebării de ce victoria Ucrainei contează? Iar pe lângă tăvălugul geopolitic care s-ar abate asupra Europei în cazul unei victorii ruse, rămân în urmă și crimele cumplite de război generate de Armata rusă invadatoare în Ucraina.

„Ucraina contează deoarece viețile umane contează. Drepturile omului contează. Genocidul nu poate fi acceptat iar oamenii de peste tot din lume au dreptul la viață, fericire iar ucrainenii nu beneficiază de acest drept. Rusia și-a agresat constant vecinii.

Războiul ne forțează pe noi, Vestul, să privim în oglindă și să ne confruntăm cu politica greșită de după Războiul Rece în relația cu Federația Rusă. Toate greșelile pe care le-am făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina înainte de 2022 ne arată nu doar că nu am reușit să ajutăm, dar noi - SUA și Europa - am permis Rusiei lui Putin să scape basma curată când au întreprins acțiuni ce arătau viziunea lor asupra unei lumi în care doar ei contau.

În relația noastră cu Rusia din ultimii 30 de ani am arătat că nu am reușit să opunem rezistență regimului lui Putin”, a conchis aceasta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel