Forțele pentru Operații Speciale sunt o categorie distinctă de forțe, alături de Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale în cadrul Armatei României.
Forțele speciale au fost create pe baza modelului american. De-a lungul timpului FOS român au luptat umăr la umăr cu partenerii americani și, nu de puține ori, în Afganistan, forțele speciale ale României nu doar că au impresionat dar au reușit să contribuie la salvarea de vieți a partenerilor și aliaților noștri.
Din perspectiva misiunilor pe care le desfășoară, misiuni chirurgicale de mare risc, detalii despre activitatea FOS sau despre misiunile la care militarii români din forțele speciale au luat și iau parte au un puternic caracter de confidențialitate.
Cei care reușesc să ajungă în FOS trec printr-un proces dur de selecție, fiind de fapt elita Armatei României. Însă chiar și aici există o criză de personal.
De ce pleacă luptătorii români din forțele speciale. Generalul (r.) Marius Crăciun atrage atenția asupra unei situații periculoase pentru România
Forțele pentru Operații speciale ale României. Photo source: FOS
Generalul (r.) Marius Crăciun, fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României, într-o postare pe un cont personal al rețelei de socializare Facebook, atrage atenția despre plecările din FOS.
El spune că principalul motiv e reprezentat de soldele foarte mici în comparație cu nivelul de pregătire al luptătorilor FOS și mai ales al riscului la care se supun aceștia. Din păcate mulți care au o pregătire de elită aleg din această cauză companii private de securitate.
„De ce ne pleacă operatorii? Simplu: Armata Română investește foarte mult în pregătirea operatorilor FOS (la nivelul unor sute de mii pentru fiecare!) dar soldele nu acoperă nici pe departe riscul și plus-valoarea! Lucrurile trebuie schimbate, altfel retenția va continua să scadă, iar operatorii super-instruiți vor îngroșa rândurile contractorilor!
Și altă ciudățenie: SGP-ii se pot întoarce în sistem, cadrele militare nu! Trebuie schimbată și legislația pentru că altfel continuăm să pierdem oameni super-valoroși!”, a atras atenția generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al FOS.
Din păcate cu criza de personal se confruntă și Armata României la nivelul tuturor structurilor. Motivele pentru care personalul nu e atras de Armată sunt identice, în principal nivelul foarte scăzut al soldelor.
Amintim că recent Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a anunțat recent că România dorește să-și mărească efectivele Armatei cu 20.000 de militari în contextul războiului rus împotriva Ucrainei. Ideea e una bună, dar se lovește de o problemă majoră în țară, anume resursa umană.
„Ne dorim să mărim efectivele Armatei Române de la 80.000 la 100.000, având în vedere evoluțiile complicate de la granițele noastre. Dar acest lucru ține și de buget și de posibilitățile pe care le avem”, a declarat la începutul acestui an Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News