Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au precizat că avionul rusesc Su-24M zbura împreună cu un avion de vânătoare Su-30SM Flanker, care asigura escorta aeriană. Se presupune că bombardierul rusesc încerca să execute un atac cu bombe convertite în rachete asupra unor ținte din partea de sud a Regiunii Odesa.
Desigur, oficialii ruși nu au confirmat pierderea avionului Su-24M. Cu toate acestea, canalele de social media în limba rusă au postat informații despre doborârea bombardierului deasupra Mării Negre.
Cert e că în aproape doi ani de război, aviația militară rusă, deși e net superioară celei ucrainene - ce a mai rămas din ea -, nu a reușit sub nicio formă să asigure supremația aeriană. Acest lucru s-a datorat sistemelor de apărare antiaeriene occidentale pe care Ucraina le-a primit de la statele aliate și care au contribuit decisiv la blocarea aviației ruse.
De ce își riscă Rusia piloții în misiuni aproape sinucigașe atât de arpoape de Insula Șerpilor
Unul din motive e că ocupantul rus nu a renunțat sub nicio formă la ocuparea întregului litoral de nord al Mării Negre și anexarea întregului sud-est al Ucrainei, un scenariu horror care nu doar că ar aduce Rusia la granițele României, dar ar însemna prăbușirea Ucrainei, pentru ceea ce a rămas din economia ucraineană.
Un alt motiv pentru care Rusia efectuează misiuni atât de riscante pentru piloții ruși e unul simbolic. Potrivit Bussines Insider, care citează rapoarte publice ale serviciilor britanice de informații, Insula Șerpilor s-a transformat într-un simbol al rezistenței ucrainene după invazia din 24 februarie 2022.
„Rusia a pierdut un Su-24M în această săptămână încercând să transmită un mesaj, insula (n.r. - Insula Șerpilor, unde a fost doborât bombardierul rus), fiind un simbol al rezistenței ucrainene. Rusia vrea să demonstreze că își poate proiecta forța în întreaga Mare Neagră”, se arată în raportul citat.
Potrivit ministerului Apărării din Marea Britanie șansele de supraviețuire ale echipajul avionului Su-24M, format din doi oameni, sunt extrem de mici.
După doborârea bombardierului Su-24M au existat și informații, neconfirmate însă, atât din surse rusești, cât și ucrainene, potrivit cărora un efort de căutare și salvare a fost declanșat de partea rusă pentru a încerca să recupereze echipajul avionului doborât. În operațiune ar fi implicate un avion An-26 și un elicopter Mi-8.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News