Publicitate
Adrian Zuckerman, de profesie avocat, a fost Ambasadorul Statelor Unite în România din 14 decembrie 2019. Acesta a fost numit de către președintele american Donald Trump.
„Cu această ocazie, ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic”, a anunțat MAE.
Până în momentul publicării acestui material, Ambasada SUA nu a oferit nicio reacție oficială.
Însă plecarea din funcție a ambasadorului Zuckerman nu e o surpriză. DefenseRomania a contactat mai mulți analiști politici cu privire la acest eveniment. Andrei Vlășceanu a explicat că plecarea lui Zuckerman este o consecință a alternanței de putere de la Washington.
„În general, ambasadorii numiți politic își termină mandatul împreună cu președintele în funcție care i-a numit”, ne-a precizat Vlășceanu. Acesta a explicat că ambasadorul Hans Klemm, care a fost ambasador pe o perioadă mai lungă, din 2015, până la numirea lui Zuckerman în decembrie 2019, a fost numit de către Departamentul de Stat. La fel s-a întâmplat și cu ambasadorul Mark Gitenstein, numit și el politic, direct de către președinte Obama.
Adrian Zuckerman a îmbrățișat stilul trumpist, nefiind un diplomat de carieră
„La ora actuală din punct de vedere diplomatic cred că sunt niște lucruri tehnice. La nivel politic avem relații excelente și din punct de vedere strategic și instituțional cu tot ceea ce înseamnă administrația de la Washington, indiferent de culoarea politică, dar inclusiv la nivel politic prin actualul nostru ambasador din SUA, George Maior. În perioada în care a condus SRI-ul a lucrat în mare parte din timp cu administrația Obama și și-a creat automat legături politice, pe lângă cele instituționale, cu establishmentul democrat”, a conchis Andrei Vlășceanu.
Foto: E.S. Ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman, sursă foto: U.S. Embassy Bucharest Facebook
Totodată, analistul politic Radu Magdin ne-a precizat și el că retragerea ambasadorului Zuckerman e una normală, considerând că a „îmbrățișat clar stilul trumpist”. Analistul e de părere că va urma o perioadă de interimat al adjunctului misiunii americane.
„Retragerea actualului ambasador e normală. A venit politic, nu ca diplomat de carieră, și a îmbrățișat clar stilul trumpist. A făcut totodată campanie politică pentru un partid și a fost contondent cu altul, ambele pe față. Urmează foarte probabil până la îndeplinirea, în câteva luni, a confirmărilor procedurilor interne din Statele Unite ale Americii, un interimat al adjunctului misiunii, dar și o creștere a influenței raportat la România a foștilor doi ambasadori de aici, din echipa de tranziție, Mark Gitenstein și Michael Guest”, ne-a mărturisit și Radu Magdin.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News