De ce își construiește Rusia o nouă bază navală la Marea Neagră, în plin război și cu flota decimată

Darius Muresan |
Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ucrainenii confirmă faptul că Rusia continuă demersurile pentru construirea unei baze navale la Marea Neagră.

Potrivit comandantului Forțelor Navale ale Ucrainei, viceamiralul Oleksii Neizhpapa, citat de agenția Unian, rușii construiesc o nouă bază pentru flota lor, în Abhazia.

Despre acest lucru a scris și DefenseRomania în luna decembrie a anului trecut, când președintele abhaz Aslan Bzhania a confirmat un acord încheiat între Abhazia și Rusia pentru deschiderea unei baze navale permanente în Abhazia separatistă.

Abhazia e o republică autonomă în nord-vestul Georgiei. După cum se știe, Rusia a recunoscut independența autoproclamatei republici a Abhaziei în anul 2008, după războiul cu Georgia. În afară de Federația Rusă, doar Nicaragua, Venezuela, Siria și Nauru recunosc independența Abhaziei.

1. Sursă foto... (georgia-harta-osetia-de-sud-abhazia-rusia_00193700.png)

Sursă foto: Wikipedia

 

De ce își construiește Rusia, în plin război, o nouă bază navală în Abhazia

 

Comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei a declarat într-un interviu recent că principalul motiv e faptul că portul rus Novorossiisk din regiunea Krasnodar „nu este cel mai plăcut port” pentru Flota rusă a Mării Negre din cauza condițiilor meteorologice.

Mai mult, în contextul războiului împotriva Ucrainei și a nenumăratelor lovituri ucrainene împotriva porturilor ruse din Crimeea ocupată, peninsula nu mai poate asigura securitatea flotei ruse.

Potrivit oficialului ucrainean în Novorossiisk condițiile meteorologice sunt cauzate de vânturi puternice venite dinspre munții Caucaz iar acostarea navelor în port e foarte periculoasă.

În ceea ce privește porturile din Crimeea ocupată, ucrainenii au reușit nenumărate lovituri în ultimul timp. 

3. Flota rusă... (rusia-marea-neagra-flota_36274100.png)

Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ultima, chiar la finalul anului trecut când nava de desant rusă Novocherkassk a fost lovită de rachete Storm Shadow lansate de avioane Su-34. Nava Novocherkassk era încărcată masiv cu tehnică de luptă, muniție, drone, etc.

Feodosia era considerat cam singurul port sigur pentru ocupantul rus, iar distrugerea navei de desant Novocherkassk limitează și mai mult raza de acțiune a Flotei Ruse din Marea Neagră.

De remarcat și faptul că Rusia a pierdut 20% din Flota Mării Negre în 4 luni. În prezent strâmtorile Bosfor și Dardanele sunt închise de Turcia, decizie care a fost luată imediat după declanșarea invaziei asupra Ucrainei. În pofida acestui lucru Rusia are în continuare superioritate navală în Marea Neagră, beneficiind nu doar de nave de suprafață, dar și submarine. Trebuie precizat că la momentul invaziei Rusia avea 6 submarine în Marea Neagră. Din acestea unul a fost „scos din joc” de ucraineni după ce a fost lovit de rachete Storm Shadow. E vorba de submarinul Rostov pe Don, lovit anul trecut împreună cu nava de desant Misnk, tot într-un port din Crimeea.

CITEȘTE ȘI: Micul „secret” datorită căruia se scufundă navele ruse: Ucraina lansează Storm Shadow britanice cu rază de 560 km, versiune originală

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel