De ce îi este frică lui Scholz? Ucraina nu va vedea prea curând rachete de croazieră Taurus, dar primește antiaeriană IRIS-T și Gepard pentru porturile de la Dunăre

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În viitorul imediat, se pare că Germania nu intenționează să aprovizioneze Ucrainei cu rachete de croazieră Taurus, pe care armata ucraineană le cere cu insistență de câteva luni.

Bild relatează o discuție dintr-o ședință cu ușile închise a Comisiei pentru Afaceri Externe, structură din Bundestag (parlamentul federal german) care are un cuvânt greu de spus în privința politicii externe a guvernului, mai ales în pregătirea unor decizii importante de politică externă și de securitate.

Cancelarul german Olaf Scholz, în vizită în Ucraina. Sursă foto: Guvernul german - Bundesregierung

Unul dintre membrii Comisiei l-a întrebat pe Olaf Scholz de ce Franța și Marea Britanie furnizează rachete ghidate, iar Germania încă nu. Conform unor surse care au asistat la discuție, răspunsul cancelarului german dă prea puține speranțe pe subiectul livrării rachetelor Taurus.

Scholz ar fi răspuns la întâlnire, că cele două țări care au trimis deja Scalp și Storm Shadow „pot face ceva ce noi nu avem voie să facem, așa că nu se pune problema de așa ceva”.

 

Motivul amânării Taurus

Potrivit lui Scholz, Marea Britanie și Franța furnizează Armatei ucrainene și date geolocalizate privind țintele lovite cu rachete, iar Marea Britanie are chiar și propriul personal la fața locului, susține Bild.

Pe lângă complicațiile logistice, reprezentanții guvernului german și-au exprimat îngrijorarea că rachetele de croazieră Taurus ar putea lovi Podul Kerci din Crimeea.

Sediul Flotei Ruse lovit cu rachete Storm Shadow

O parte din clasa politică germană susține însă livrarea de rachete Taurus, care ar putea ajuta decisiv la întreruperea liniilor de aprovizionare rusești către Crimeea. O declarație foarte fermă în acest sens a venit din partea șefei comisiei de apărare a Bundestag-ului, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), care a declarat într-un interviu pentru European Pravda că ucrainenii au dreptul la autoapărare și pot ataca ținte chiar și în Rusia, conform normelor de drept internațional.

Rachetele Taurus au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, datorită cărora, teoretic, ar putea lovi ținte în adâncimea teritoriului Rusiei. De asemenea, sunt capabile să distrugă în mod eficient obiectivele puternic fortificate, cum ar fi buncărele armatei sau depozitele.

Armata germană are 600 de rachete Taurus, dar nu toate sunt pregătite pentru desfășurare și, prin urmare, unele ar trebui recondiționate . Potrivit presei germane, există aproximativ 150 gata de utilizare.

 

Germania va furniza Ucrainei Gepard și IRIS-T pentru a proteja rutele cerealelor

În schimb, Germania ar putea oferi un sprijin suplimentar în privința apărării antiaeriene.

Guvernul german intenționează să ofere Ucrainei echipamente suplimentare de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea transporturilor de cereale de atacurile rusești, arată Bloomberg.

„Berlinul va trimite un sistem suplimentar de apărare aeriană IRIS-T și mai mult de o 10 sisteme antiaeriene Gepard, care vor oferi acoperire pentru mărfurile care se îndreaptă spre România de-a lungul coastei de sud a țării”, a declarat publicația citată de surse anonime.

Se așteaptă ca armele să ajungă în Ucraina până la sfârșitul acestui an. În privința IRIS-T, lucrurile sunt mai complicate - sistemele trebuie fabricate și apoi vor fi livrate Ucrainei.

Deputatul german Markus Faber, care este membru al comisiei de apărare din camera inferioară a parlamentului, a confirmat că Ucraina va primi mai multe sisteme IRIS-T și instalații Gepard, precum și muniție.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel